BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  DÜNYA

Kıptiler kimdir dinleri ne? Katolikler sapkın inanış diyor

MISIR Libya arasında savaş rüzgarlarının esmesinin sebebi Kıptileri yönelik saldırı. Peki kimdir bu Kıptiler, hangi dine inanırlar, Mısır'da ne kadar Kıpti var? Katoliklere göre Kıptiler sapkın bir inanışta.

Abone ol

Mısır ülkesindeki Kıptileri yönelik terör saldırısı sebebiyle Libya'yı havadan bombardımana tuttu. Peki Libya ile savaş çıkartan Kıptiler kimdir hangi dine mensuplar?

Kıptiler 92 milyonluk Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Mısır'da 15 milyon civarında Kıpti'nin yaşadığı tahmin ediliyor. Kıptiler Mısır'ın en eski halkıdır. Geçmişleri İskender'in Mısır'ına kadar gider. Kopt dili veya Kıptice'nin yazımında Yunan harfleri kullanılır.

KIPTİLERİN DİNİ İNANCI NE?
Kıptiler Milattan Sonra 46'da Hristiyanlık dinini benimsemişlerdir. Ancak MS 416 'da yapılan 4. Ekümenik Konsülünde Hristiyan temel meseleleri hakkında anlaşmazlık çıkar ve Hristiyan cemaatinden de dışlanırlar. Kendi inanışlarına göre İsa'nın ilahi ve insani yanları birdir hiç ayrılmamıştır.

Mısır Libya savaşı mı çıkıyor? Mısır Libya'yı vurdu

KIPTİLERİ SAPKIN GÖRÜYORLAR
Katoliklerin gözünde Kıptiler dinde sapkınlığa düşmüşlerdir. Bu yüzden Bizans döneminde Kıptilere yoğun baskılar uygulanmıştır. O kadar baskı görürler ki Araplar saldırdığı zaman Bizanslılar'a yardım etmezler.

Osmanlı zamanında kendi hallerine bırakılan Kıptiler, Kavalalı Mehmet Ali Paşa zamanında yüksek kademelere kadar çıktılar. İngilizlerle bir olup Osmanlı'ya ihanet eden Kıptiler, son yıllarda IŞİD'in hedefi oldular.