BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,84
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

Mısır, İsrail'deki büyükelçisini geri çağırdı

İsrail güçlerinin Mısırlı beş polisi öldürmesini protesto eden Kahire, büyükelçisini geri çekti ve özür talep etti. İsrail, polislerin Eliat'taki otobüs saldırısının faillerine yönelik operasyon sırasında öldürüldüğünü söylüyor.

Abone ol

Mısır, beş polis memurunun İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi üzerine Tel Aviv'deki Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Kahire, İsrail'i siyasi ve hukuki olarak sorumlu tuttuğunu açıkladı ve soruşturma ve özür talep etti.

İsrail de, ölümlerle ilgili soruşturma açılacağını duyurdu. İsrailli yetkililer, polislerin Filistinli militanları yakalamaya çalışırken öldürüldüğünü öne sürüyor.

Mısır, son 10 yılda ilk kez İsrail'deki büyükelçisini geri çağırmış oldu.

Şiddet olayları perşembe günü silahlı kişilerin Kızıl Deniz yakınlarındaki Eilat kasabasında otobüslere düzenlenen saldırılarda sekiz kişinin öldürülmesiyle başlamıştı.

Mısırlı yetkililer, İsrail güçlerinin militan olduklarından şüphelenilen bazı kişileri sınır ötesine kadar takip ettiklerini, çıkan çatışmada aralarında polislerin de olduğu beş kişinin öldüğünü söylüyor.

İki ülke Sina yarımadasındaki güvenlik sorunları nedeniyle birbirlerini suçluyor.

Perşembe gecesi yüzlerce kişi Kahire'deki İsrail Büyükelçiliği'nin önünde gösteri düzenleyerek, İsrail bayrağı yaktı ve büyükelçinin ülkeden gönderilmesini talep etti.

Cuma günü de bazı göstericiler İskenderiye'deki konsolosluk binasından İsrail bayrağını indirerek yerine Mısır ve Filistin bayrakları astı.

Bazı göstericilerin de İsrail'e yönelik katı tutumuyla bilinen Mısır'ın eski liderlerinden Cemal Abdülnasır'ın posterlerini taşımaları dikkat çekti.

Mısır saldırının iki ülke arasında 1979 yılında imzalanan barış anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini duyurdu.

İki ülke arasındaki ilişkiler, yıllarca süren çatışmaların ardından eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek zamanında göreceli olarak istikrarlı bir çizgi izlemişti.