BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mısır Gazzeye girişe izin vermiyor

Gazze'ye uygulanan izolasyonu protesto eden konvoy Mısır'a ulaştı ancak engeller henüz aşılmış değil.

Abone ol

Gazze'nin izolasyonunu protesto için yola çıkan "Filistin'e yol Açık" konvoyu, Mısır'ın El Ariş Limanı'nda. Konvoya AK Partili milletvekilleri de katıldı. Ama sorunlar aşılmış değil. Mısır bu kez de konvoyun limandan çıkarak Gazze'ye gitmesine izin vermedi. Mısır polisiyle eylemciler arasında gerginlik çıktı. Konvoyun, ne zaman Gazze'ye gideceği halen belirsiz. Mısır, heyette bulunan TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ı Ariş Limanı'na sokmak istemedi.

6 Aralık'ta yola çıktılar. Ama bir türlü Gazze'ye ulaşamadılar. Filistin'e Yol Açık konvoyu artık Gazze'nin çok yakınında.

Konvoydaki araçlar deniz, yolcular ise hava yoluyla Gazze sınırı Refah'a yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki El Ariş Limanı'na geldiler.

Ancak Mısır engeli halen tam olarak aşılmış değil.

Zira Kahire yönetimi 216'sı Türk, 500'ü aşkın eylemcinin limandan çıkmasına izin vermedi. Bu kez öne sürülen neden ise konvoydaki 57 binek aracının insani yardım olamayacağı yönünde.

Mısır, araçların limanda kalmasını istiyor, eylemciler ise araçları Gazze'ye geçirmek istiyor.

Araya Türkiye'den gelen AK Partili milletvekilleri de girdi ama uzlaşı sağlanmış değil. Mısır bununla da kalmadı, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ı Ariş Limanı'na dahi sokmak istemedi.

Gerginlik daha da arttı, uzun bekleyiş sonunda akşam saatlerinde Ariş Limanı yeniden hareketlendi. Eylemciler, ülke bayraklarıyla birlikte slogan atarak, Ariş Limanı'nın kapısına yöneldi.

Mısır polisi ise barikat kurarak liman dışına çıkmak isteyenlere engel oldu.

Mısır polisi dışarıda Filistin destekçileri içeriden kapıyı kuşattı. Liman kapısını kıran konvoydakilerin bazı camları da kırdığı bildirildi.

AK Partili milletvekilleri de diplomasiyle sorunu aşmaya çalıştı.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, yaklaşık bir aylık yolculuk sonunda oldukça öfkeliydi.

Filistin'e Yol Açık konvoyunun, limandan ne zaman çıkacağı Gazze'ye ne zaman varacağı hala belirsiz..

Konvoyun Gazze'de ne kadar kalacağı konusuna gelince, eylemciler bu konuda da Mısır'a tepkili. Önce konvoyun Gazze'de 4 gün kalabileceğini açıklayan Mısır, bu süreyi 48 saate indirmiş durumda.