BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi and içiyor

Mısır'da özgür seçimlerle işbaşına geçen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi bugün Anayasa Mahkemesi'nde and içerek göreve başlıyor.

Abone ol

Mısır'da özgür seçimlerle işbaşına geçen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi bugün Anayasa Mahkemesi'nde and içerek göreve başlıyor.

Mursi'nin daha sonra Kahire Üniversitesi'nde bir konuşmas yapması, ardından da generallerden yönetimi teslim almak üzere askeri karargaha gitmesi planlandı.

Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesine yol açan protestoların merkezi Tahrir Meydanı'nda, dün, Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'nin kararnamelerini kınamak üzere toplanan binlerce kişiye konuşma yapan Mursi, alanda, temsili olarak cumhurbaşkanlığı andını da içmişti.

Askeri konsey, son haftalarda aldığı kararlarla cumhurbaşkanının çeştili yetkilerine son verdi.

Bununla birlikte Muhammed Mursi, taraftarlarına, "Cumhurbaşkanına verilmiş yetkilerin hiçbirinden vazgeçmeyeceğime söz veriyorum!" dedi.

Tüm Mısırlıların başkanı olacağını taahhüt eden Mursi, "Devrim, tüm hedeflerine ulaşıncaya dek devam etmeli." şeklinde konuştu.

Kendi yönetimi altında Mısır'ın sivil milliyetçi bir devlet olacağını kaydetti; partisinin İslamcı yönetim kurma hedeflerinden söz etmedi.

BBC'nin Kahire muhabiri Jon Leyne, Cumhurbaşkanı Mursi'nin her adımıyla, Müslüman Kardeşler'in iktidara geçmesinden kaygı duyan kesimleri yatıştırmaya çalışır göründüğünü kaydediyor.

Mursi, dünkü konuşmasında askerlerce gözaltına alınan sivillerin salıverilmesi için de çalışacağını; geçen yılki ayaklanma sırasında ölen ve yaralananlar için adaletin yerini bulmasına çalışacağını da bildirdi.

Konuşmasının bir noktasında, kurşun geçirmez yelek giymediğini kanıtlamak için ceketini açarak halka göğsünü gösteren Mursi, "Allah'tan başka kimseden korkmadığını" söyledi.