BIST 10.318
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.453,61
HABER /  GÜNCEL

Miraç'ta ne oldu? Miraç'ta yolculuk nasıl yapıldı? Hz Muhammed Miraç'ta neler yaptı?

Miraç'ta ne oldu? Miraç'ta yolculuk nasıl yapıldı? Hz Muhammed Miraç'ta neler yaptı? Nihat Hatipoğlu Miraç'ta olanları anlattı

Abone ol

Miraç gecesi ne oldu? Miraç ne demek? HZ. Muhammed Miraç'a nasıl çıktı? Miraç'a yolculuk nasıl oldu? Miraç'ta neler oldu? Miraç Kandili'nde nasıl dualar edilmedi? İlahiyatçı Profesör Nihat Hatipoğlu'ndan Miraç Kandili'ne özel dua ve açıklamalar.. Nihat Hatipoğlu Sabah gazetesindeki köşesinden Miraç Kandili'nin anlamı, yapılması gerekenleri ve Hz. Muhammed'in Miraç mesajının detayları yazdı. 

İşte o yazı

Pazar gecesi Miraç Kandili. Bilindiği gibi Peygamberimiz 52 yaşındayken bir gece Mekke'deki evinden alınıp önce Kudüs'e oradan da yücelere -Sema'ya- kaldırılmıştır. Bu Yüce Allah'tan gelen davetti. Yüceler yücesi olan Allah, en sevdiğini davet ediyordu. Hiçbir insana nasip olmayacak en şerefli mekâna.

Efendimiz'in (s.a.v.) bu yolculuğuna İsra-Miraç yolculuğu adını veriyoruz. İsra; Mekke ile Kudüs arasındaki yolculuğa, Miraç ise Kudüs'ten göklere olan yolculuğa denilmiştir.

MİRAÇ'TA YOLCULUK NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Hz. Peygamberimiz'e (s.a.v.) Mekke'de - evinde veya Kâbe'nin yanında uzanmışken- Cebrail gelir. Burak adıyla bir binit getirmiştir. Peygamberimiz'e (s.a.v.) buna binmesi emredilir. Emir Yüce Rab'dendir. Efendimiz (s.a.v.) buna biner ve Kudüs'e kadar getirilir.

MİRAÇ SADECE RUHLA MI OLDU?

Hiç şüphesiz Miraç'ı önemli kılan hadise Peygamberimiz'in (s.a.v.) bütün vücuduyla alınıp götürülmesidir. Yoksa rüya âleminde veya ruh düşüncedünyasında böyle bir hadise yaşasaydı bunun hiçbir önemi olmazdı. Miraç'ın en büyük mucizelerinden biri olması Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bütün vücuduyla bu yolculuğa çıkmış olmasıdır. Bu nedenledir ki Miraç'ı sadece ruhi bir yolculuk olarak görenlerin hiçbir haklılığı ve tutar tarafı yoktur.

MİRAÇ'TA NELER OLDU?

Kudüs'e gelen Hz. Peygamber (s.a.v.), orada Peygamberlerin ruhaniyetlerine imamlık yaptı. Namaz kıldırdı. Sonradan da göğe yükselmeye başladı. Yedi kat gök tabakalarını geçti. Her tabakada yer alan Peygamberlerle görüştü. Orada Hz. Adem, Hz. Yahya, Hz.İsa, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. İbrahim ile karşılaştı. Onlarla sohbet etti.
Oradan 'Sidretü'l Münteha'ya çıkarıldı. Sidretü'l Münteha, yaratılmış olanların girebileceği son sınırdır. Ötesi yoktur. Kapalıdır. Cebrail burada Hz. Peygamber'e (s.a.v.) şöyle der: "Ey Allah'ın Peygamberi. Buradan öteye yalnız gideceksin."
Efendimiz, "neden yalnız gideceğim" diye sorunca Cebrail şu cevabı verdi: "Yüce Allah bana buraya kadar çıkma izni vermiştir. Eğer buradan ileriye bir adım atarsam yanarım."
Buradan sonrasında Hz. Peygamber (s.a.v.) tek başına yolculuğa devam etmiştir. "Orada beni bir nur bürüdü" buyurur. Sonra Allah (c.c.) ona vahiy edeceğini vahyetti.

MİRAÇ'I ANLATAN AYETLERDE NE YAZIYOR?

Necm Suresi bu anı şöyle anlatıyor: "
- Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Muhammed) sapmadı ve batıla inanmadı.
- O, arzusuna göre de konuşmaz.
- O (bildirdikleri) vahyedilenden başkası değildir.
- Çünkü onu güçlü kuvvetli biri (Cebrail) öğretti.
- Ve üstün yaratılışlı (melek) doğruldu.
- Kendisi en yüksek ufukta iken.
- Sonra (Muhammed'e) yaklaştı, (yere doğru) sarktı.
- O kadar ki (birbirine) iki yay arası kadar, hatta daha da yakın oldu.
- Bunun üzerine Allah, kuluna vahyini bildirdi.
- (Gözleriyle) gördüğünü kalbi yalanlamadı.
- Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız?
- And olsun onu, önceden bir defa daha görmüştü.
- Sidretül Münteha'nın yanında.
- Cennetül-Me'vva da onun yanındadır.
- Sidreyi kaplayan kaplamıştı.
- Gözü kaymadı ve sınırı aşmadı.
- And olsun o Rabbinin en büyük ayetlerinden bir kısmını gördü. (Necm Suresi, 1-18)

MİRAÇ'IN EN BÜYÜK MÜJDESİ

Miraç'ta Hz. Peygamber'e (s.a.v.) üç önemli hediye verildi. Bunlar şu şekildedir:
1- Beş vakit namaz emri
2- Bakara Suresinin Sonu
3- Şirke girmemiş olan Müslümanların en sonunda mutlaka cennete girecekleri müjdesi.

MİRAÇ'TAN BİR MANZARA

Efendimiz şöyle buyuruyor: O gece (Miraç gecesi) Abdurrahman bin Avf'ı gördüm. Cennette, oturduğu yerde emekleyerek gidiyordu. Ona dedim ki:
- Niçin bu kadar ağır geliyorsun. Dedi ki; Ey Allah'ın Elçisi! Malımın hesabı dolayısıyla. Çocukları bile ihtiyarlatacak, saçlarını beyazlatacak kadar sıkıntılar geçirdim. Öyle ki bir daha sizi göremeyeceğimi sandım."
Abdurrahman bin Avf (r.a.) sahabenin ileri gelenlerindendi. Cennetle müjdelenen on kişiden biriydi. Ve son derece zengindi.
Bu hadis sermaye düşmanlığı anlamı taşımaz. Veya bu hadis zengin olmayı da eleştirmiyor. Ama zenginlerin ne kadar hassas olmaları gerektiğini belirtiyor.
Hz. Resul'ün (s.a.v.) kaderi (geleceği tespit eden) yazan kalemlerin gıcırtısını duyduğu yerden getirdiği bu manzaralar son derece ders vericidir.
Anlamak isteyene.

NİHAT HATİPOĞLU'NDAN MİRAÇ KANDİLİ ÖZEL DUASI TIKLA İZLE