BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Miraç’ı iyi anlamak gerek

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, Müslümanların Miraç’ı iyi anlaması gerektiğini belirterek, “İnsan anlayınca küçük hesaplar peşinde koşmaz. Kalı...

Abone ol

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, Müslümanların Miraç’ı iyi anlaması gerektiğini belirterek, “İnsan anlayınca küçük hesaplar peşinde koşmaz. Kalıcı olmayan bir şey için kavga etmek, birbirinin gönlünü kırmak, kanını akıtmak akıllı bir kimsenin yapacağı şey değildir” dedi.
İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, Miraç Kandili’nin önemi ve anlamını İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Miraç’ın akıl ile izah edilemeyecek özel bir olay olduğunu söyleyen Ünlü, “Mekke ile Kudüs arası 2 bin 500 kilometre. Müşrikler de ‘Bir gecede bu mesafe gidilmez’ diye itiraz ettiler. O zaman atlar saatte 70 kilometre yol kat ediyor. Bunu akılla izah etmek mümkün değil. Bunun için İslam alimleri ‘Miraç akıl değil iman işidir’ derler” dedi.
Miraç Gecesi’nde Hz. Muhammed’in cennet ve cehennemi gördüğünü anlatan Ünlü, “Zaman zaman söylenir. ‘Cennet cehennem var deniyor da kim gitti gördü’ Miraçta Peygamber efendimiz gitti cenneti de cehennemi de görü. Peygamber efendimiz, diğer peygamberlerden daha çok sıkıntı çekmiştir. Bunu İslam alimleri açıklarken derler ki ‘çünkü Peygamber Efendimiz gözüyle cehennemdeki azapları gördü. İnsanlar Allah’ı bırakıp kendi küçük hesapları peşinde koşacak olursa bunu gözüyle gördü” O azap yurdunu gözüyle gördüğü için peygamber efendimizin ızdırabı çok yüksekti” diye konuştu.
Osman Ünlü, Miraç’ın tüm Müslümanlar tarafından iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“Miraç’ta Peygamber Efendimiz’e gösterilen ve bildirilenleri iyi okuyup, dikkatli bir şekilde anlamak gerek. İnsan anlayınca küçük hesaplar peşinde koşmaz. Çünkü her insan fanidir, ölümlüdür. Bütün peygamberler vefat etti. Bu dünyada bugüne kadar gelen herkes gitti. Hükümdarı da diktatörü de öldü. Dolayısıyla kalıcı olmayan bir şey için kavga etmek dövüşmek, birbirinin gönlünü kırmak, kanını akıtmak akıllı kimsenin yapacağı şey değildir. Dinimizin bildirdiği mübarek geceleri vesile bilerek insanın oturup kendi muhasebesini yapması lazım. ‘Ben ne talep ediyorum, Rabbim benden ne istiyor. Ahirette yaptıklarımın hesabını verebilecek miyim’ demesi gerekli”
İnsanlara sağduyu çağrısı yapan Osman Ünlü, “Herkes Allah’ın kulu. Kişi her ne olursa olsun, hangi milletten, inancı ne olursa olsun. Ona hakaret etme gırtlağını sıkma yetkisini Rabbimiz vermemiş ki. Biz anlatırız kabul eder ya da etmez. Tercih kendisine aittir. Çünkü herkes hesabını ver. Böyle zaman dilimlerinde insanlar kendi muhasebesini yaparsa iyi olur” ifadelerini kullandı.
(İHA)