BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Minibüsçüye ‘Çiçek Abbas’ standardı

TESK, minibüs şoförleri için ulusal meslek standartları hazırladı. Buna göre şoför nazik, güleryüzlü ve bakımlı olacak. Araçta klima açılması kararını yolcular verecek.

Abone ol

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), minibüs şoförleri için ulusal meslek standardı hazırladı. Standarda göre, minibüs şoförü, "iş sağlığı güvenliği, kalite yönetim sistemi ile çevre ve trafik kurallarına uygun olarak, ticari olarak tescil edilmiş bir minibüs ile kişi başına ücretle belirlenmiş belirli bir güzergâh doğrultusunda kamu hizmeti yolcu taşımacılığı yapan nitelikli kişi" olarak tanımlandı.

Bu işi yapan ya da yapacak profesyonellerin, trafik ve güvenlik kurallarının yanı sıra özellikle müşteri ilişkileri açısından pek çok şeye dikkat etmesi gerekiyor. Çevre korumaya karşı alınan önlemleri, yapılan işin gereklerine uygun şekilde uygulayacak minibüs şoförü, gürültü kirliliğini önlemek için gerekli önlemleri azami ölçüde uygulayacak.

Minibüs şoförü, Yolcuların isteği doğrultusunda ısıtma ve havalandırma ayarlarını yapacak. Meslek standardına göre, minibüs şoförlerinden beklenen bazı tutum ve davranışlar şöyle:

Acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olmak

Araç temizlik, düzen ve tertibine özen göstermek

Değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak

İletişim kurduğu kişilere karşı güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü davranmak

İnsan ilişkilerine özen göstermek

İş disiplinine sahip olmak n Kendisinin ve diğer kişilerin güvenliğini gözetmek

Kişisel bakım ve hijyene dikkat etmek.