BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.496,55
HABER /  EKONOMİ

Milli sondaj gemisi Fatih işbaşında! Akdeniz'e indi

Türkiye'nin ilk yerli sondaj gemisi Fatih Sondaj Gemisi ilk kez yola çıktı. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geminin yarın sondaj yapacağı bilgisini paylaştı.

Abone ol

ENERJİDE BAĞIMSIZLIK HEDEFİMİZ

Bakan Dönmez ikinci bir sondaj gemisinin de yapılmakta olduğunu belirtip şöyle konuştu

-"Barbaros ve Oruç Reis gemilerimiz (hidrokarbon aramaları için) sadece Akdeniz'de değil Karadeniz'de de durmaksızın çalışıyor. Fatih'in ardından ikinci sondaj gemimizi portföyümüze almak üzereyiz. Mersin'de, TPAO  bir sığ deniz sondaj çalışması başlatacak. Türkiye enerjide bağımsızlığı temel hedef koydu, hiçbir güç bunu bizden vazgeçiremez"

Fatih dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi
Fatih sondaj gemisinin, üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında bile çalışabileceğine dikkati çeken Dönmez, şu bilgileri verdi:

-"Gemimizin 'upgrade' edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilendi. Bu çalışmaların ardından Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi. Bütün operasyonlarımızı uluslararası kural ve düzenlemelere göre gerçekleştireceğiz. İş güvenliği standartlarımız en üst düzeyde olacak. Sondaj esnasında çevreye, deniz yaşamına ve canlılara hiçbir zarar vermeyen çevre dostu bir teknoloji kullanacağız."

"Taciz olursa deniz kuvvetlerimiz gereğini yapacak"
Dönmez, ilk sondajın yaklaşık 150 gün olarak planlandığını belirterek, "Hedefimiz bu sondaj gemisiyle yılda ortalama 2 sondaj kuyusu açmak. Ümit ediyoruz, ilk sondajımızda doğal gaz ya da petrole rastlarız. Umudumuz yüksek." diye konuştu.

Bakan Dönmez, Fatih gemisine deniz kuvvetleri ve sahil güvenliğin eşlik ettiğine dikkati çekerek, "Herhangi bir güvenlik riski söz konusu değil ama taciz olursa deniz kuvvetlerimiz gereğini yapacaktır." dedi.