BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.493,53
HABER /  GÜNCEL  /  MİLLİ PİYANGO

Milli Piyango Yılbaşı özel çekilişi 31 Aralık 2014'te

Milli Piyango Yılbaşı özel çekilişi 31 Aralık 2014 akşamı yapılacak kazanan numaraların tam listesi ile amortiler ilan edilecek peki en şanslı rakamlar hangileri?

Abone ol

Milli Piyango 2015 Yılbaşı özel çekilişi 31 Aralık 2014 akşamı yapılacak ve sonuçların tam listesi millipiyango.gov.tr sitesinden yayınlanacak. Peki yılbaşı özel çekilişinde en şanslı rakamlar hangileri en çok hangi amortiler çıkıyor.

Milli Piyango yılbaşı çekilişinde son iki yıldır amorti vuran rakamlar 40 TL kazandırdı. İşte son iki yılın özel çekiliş amorti rakamları;

2013-2014 YILBAŞI ÇEKİLİŞİ AMORTİ RAKAMI...........0 ve 8 rakamları
2012-1013 yılbaşı özel çekilişi amortileri...................4 ve 5 rakamları
 
YILBAŞI ÇEKİLİŞİNİN ŞANSLI RAKAMLARI

Yılbaşı özel çekilişin büyük ikramiye 10 yıldır hep çeyrek bilete vurdu. Peki büyük ikramiyeyi kazandıran şanslı rakamlar hangileri?

İşte en çok çıkan rakamlar;

3 RAKAMI..................12 KEZ ÇIKTI
2 RAKAMI..................10 KEZ ÇIKTI
1 RAKAMI....................9 KEZ ÇIKTI
7 RAKAMI....................7 KEZ ÇIKTI
4 RAKAMI....................6 KEZ ÇIKTI
5 RAKAMI ...................6 KEZ ÇIKTI
6 RAKAMI....................6 KEZ ÇIKTI

Milli piyango yılbaşı çekilişlerinde en az çıkan rakamlar ise 4 kez çıkan "0" ve "9" oldu.

YILBAŞI ÖZEL ÇEKİLİŞİNDE ŞANSLI İLLER

Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişlerinde en şanslı il İstanbul. 10 yıldır yapılan çekilişlerde dörde bölünen büyük ikramiyenin talihlilerinin büyük bir kısmı İstanbul'dan çıktı.

14 kez Yılbaşı özel çekilişi büyük ikramiyesine ortak olan İstanbul’u, 4’er kez ikramiye çıkan Ankara ve Adana ile 3 kez ikramiye çıkan İzmir takip etti.

İKRAMİYEDE ZAMAN AŞIMI NE KADAR? 

Milli Piyango biletlerinde ikramiyelerin alınması için talihlilere 1 yıllık süre tanınıyor. 1 yıl içinde tahsil edilmeyen ikramiyeler, kamu payına otomatik olarak dahil oluyor. Bu kapsamda ikramiyeler Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına gönderiliyor.

İlgili yasaya göre de Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek konuluyor.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yıllık bütçesine ödenek ayrılırken de bu paylar dikkate alınıyor.

MİLLİ PİYANGO YILBAŞI İKRAMİYESİ 50 MİLYON LİRA



Şayet ikramiyeyi kazanan talihli faiz istemezse altına yatırım yapabilir. Yılbaşı ikramiyesi ile 89 bin 285 adet Cumhuriyet, 178 bin 570 adet yarım ve 375 bin 140 adet çeyrek altın alınabiliyor. 1 kilogramlık külçe altın alınmak istendiğinde ise gram fiyatı 84 lira baz alındığında 595 kilogram külçe altın alınabiliyor.

EVEREST DAĞI'NIN 10 KATI KADAR PARA

2015 yılı yılbaşı ikramiyesi öyle böyle bir rakam değil... 1 liralık madeni paralar halinde ödense üst üste konulduğunda dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in 10 katı yüksekliğine ulaşıyor.

50 milyon lira, banknot olarak uç uca eklendiğinde, 200 liralık banknotlardan 40 kilometre, 100 liralık banknotlardan 77 kilometre ve 50 liralık banknotlardan ise 148 kilometre uzunluğa ulaşılıyor.

YILBAŞI ÖZEL İKRAMİYESİ NELER ALIR?

-Dünyanın en pahalı arabası olarak gösterilen ve 7 milyon liralık satış fiyatı olan Lübnan yapımı LykanHyperspottan 7 adet alınabilirken, 13 milyon liradan satılan Falcon 2000 uçağından 3 tane alınabiliyor.

-150 bin lira değerinde 333 normal, 250 bin lira değerinde 200 lüks daire, 500 bin lira değerinde 100 villa ya da 10 milyon liradan satılan yalılardan 5 tane alınabilirken, bu gayrimenkullerden aylık ortalama 250 bin lira kira geliri elde edilebiliyor.

50 MİLYONA HANGİ İLÇEDEN KAÇ EV ALINIR?

Avcılar'dan 272 adet...
Bağcılar'dan 217 adet...
Bahçelievler'den 226 adet...
Bakırköy'den 83 adet...
Başakşehir'den 200 adet...
Beykoz'dan 78 adet...
Beylikdüzü'nde 271 adet...
Beyoğlu'ndan 85 adet...
Çekmeköy'den 238 adet...
Kadıköy'den 79 adet...
Kartal'dan 213 adet...
Silivri'den 345 adet...
Üsküdar'dan ise 150 adet ev almak mümkün...

İKRAMİYEYİ TAŞIMAK BİLE MESELE...

50 milyon liralık büyük ikramiyenin sahibi ikramiyesini 50 liralık banknotlar halinde almak istediğinde ikramiyenin ağırlığı 1 tona yaklaşıyor. 50 milyon liralık büyük ikramiye, 250 bin adet 200 lira, 500 bin adet 100 lira ve 1 milyon adet 50 liralık banknotlarla verilebiliyor.

50 milyon lira, biner adetlik banknotlardan oluşan destelerle alınmak istendiğinde 200 liralık banknottan oluşan 250, 100 liralık banknottan oluyor 500 ve 50 liralık banknottan oluşan 1000 desteden oluşuyor. 1 destenin bin 130 gram olduğu hesaplandığında, 200 liralık 250 deste 282,5 kilogram, 100 liralık 500 deste 550 kilogram, 50 liralık bin deste ise 990 kilograma ulaşıyor.

27 KAMYON DOLUSU PARA...

İkramiyeyi kazanan talihli, parasını 1 liralık madeni para olarak almak istediğinde ise biner adetlik 50 bin deste halinde alabiliyor. Bir destenin 8,2 kilogram geldiği hesaplandığında ise büyük ikramiye madeni para olarak 410 ton ağırlığa ulaşıyor. İkramiyesini madeni para olarak almak isteyen talihlinin ikramiyesini götürmek için 27 kamyon tutması gerekecek.

ÇEYREK BİLETLER TÜKENMEK ÜZERE

Büyük ikramiyenin 50 milyon lira olduğu Milli Piyango Yılbaşı Özel Çekilişi biletleri için Eminönü Nimet Abla Gişesi önünde de uzun kuyruklar oluşuyor. Gişe önünde özel güvenlik görevlileri de beklerken bazı vatandaşların ailece, bazılarının da il dışından bilet almaya gelmesi dikkati çekti.

Şu ana kadar çeyrek biletler vatandaşın gözdesi durumunda. Milli Piyango verilerine göre biletlerin yüzde 80'i satılmış durumda. Milli Piyango yılbaşı biletleri 31 Aralık 2014 akşamı çekiliş saatine kadar alınabilecek.

BÜYÜK İKRAMİYE ÇEYREK BİLETE ÇIKIYOR

10 yıldır yapılan Milli Piyango Yılbaşı özel çekilişlerinde toplam 295 milyon lira dağıtıldı. Milli Piyango yılbaşı çekilişlerinde büyük ikramiyelerin tamamı çeyrek bilete çıktı. Son 10 yılda yılbaşı biletleri sayesinde 40 kişi büyük ikramiye sayesinde zengin oldu.


Vatandaşlar büyük ikramiye hayalleri kurarken bugüne kadar yaşanmış en ilginç yılbaşı çekilişi 1963 yılında oluyor.

O yılki yılbaşı özel çekilişinde bilet alan bir vatandaş bileti kaybolmaması için odasının kapısına yapıştırır. Büyük ikramiyenin 2 milyon lira olarak belirlendiği bu çekilişte vatandaş çekilişten sonra hemen biletini kontrol ediyor.

Ve gözlerine inanamıyor... Büyük ikramiye ona çıkmıştır. Çeyrek bilet aldığı için payına büyük ikramiyeden 200 bin lira düşmektedir. O devirde de büyük paradır.

Milli Piyango 'nun, biletin yırtılması halinde ödeme yapmayacağını bilen bu vatandaş, bileti kapıdan çıkartmayı riskli bulur. Düşünür taşınır ve kökten bir çözüm yoluna gider. Kapıyı yerinden söker bir hamalın sırtına yükleyip Milli Piyango İdaresi Bahçekapı Şubesinin yolunu tutar.

İŞTE KAPI İŞTE BİLET

Adının açıklanmasını istemeyen talihli, karlı kış gününde hamala taşıttığı kapılı bileti, ''Aman dikkat, destur, açılın'' diyerek zor bela Şubeye ulaştırır. Milli Piyango'da kendisini karşılayan görevliler şaşkındır. Talihli ise hiç bozuntuya vermez ve görevlilere ''İşte kapı, işte bilet'' der.

KAPIDAN NASIL ÇIKARILACAK!

Görevliler hayretlerini gizleyemez, o zamana kadar çok ikramiye ödemişlerdir ama ikramiyeli biletin kapıyla getirildiğine ilk kez tanık olurlar. Görevliler, ikramiyenin ödenmesi için biletin incelenmesi ve arka yüzünün kontrol edilmesi gerektiğini söyler. Bunun için biletin yırtılmadan kapıdan sökülmesi gerekmektedir.

BİLET YIRTILIRSA PARALAR GİDER...

Büyük ikramiyeyi kazanan yılbaşı bileti, talihlinin ''Aman dikkat edin, bilet yırtılarsa, paralar da gider''uyarısının eşliğinde, sıcak suyla yumuşatılarak birbir özenle kapıdan sökülür. Bu sırada oldukça heyecanlı dakikalar geçiren vatandaş da bileti yırtılmadan kapıdan sökülmesiyle derin bir nefes alır. Biletin arkasının görevlilerce kontrol edilmesinin ardından talihliye ikramiyesi ödenir.

Bu olay gerçektir ve Milli Piyango İdaresi'nin kayıtlarında yer almaktadır.

MİLLİ PİYANGO TALİHSİZLERİ

mustaga-savgan-milli-piyango-yilbaşi.jpgYılbaşı ikramiyesi için Diyanet İşleri her yıl 'caiz değildir' açıklaması yapar. Genel inanış da piyangodan çıkan paranın hayır getirmeyeceği şeklinde. Peki öyle mi?

Bunun kanıtı tam 4 kez büyük ikramiye kazanan her defasında iflas eden bir hikayede... 2 hafta önce yoksulluk içinde ölen bu kişinin ismi Mustafa Savgan...

Mustafa Savgan hakkında "Kaybedebilme Kabiliyeti" adlı bir belgesel bile çekildi. Neden mi? Çünkü kendisi 1979'da 100 bin liralık ilk ikramiyesini kazandı. 1982'de yeniden 30 milyon lira tutturdu. 1984'te 15 milyon lira 1987'de ise 2 milyon lira kazandı. Belgeseli çekildiğinde ise hala ayakkabı boyacılığı yapıyordu. 12 Aralık 2014 tarihinde kaldığı bir yakının evinde hayata gözlerini yumdu.

2 GÜNDE 150 MEMUR MAAŞI YİYOR

Mustafa Savgan büyük ikramiyeyi bulunca ilk iş karısını boşamak istiyor;

-“Paralar eşime kalmasın diye harcamaya başladım. 150 memurun maaşını 2 ayda yiyordum. Eşimi de annesinin yanına gönderdim, evdeki bütün eşyaları satıp tekrar İstanbul’a döndüm. Yıl 1985'ti. Cağaloğlu’nda bir handa hem gece bekçiliği, hem de ayakkabı boyacılığı yapmaya başladım. Eşimin açtığı dava sonucu boşandım. Sevgi olmadan para bir işe yaramıyor.”

Kazandığı 4 büyük ikramiyeyi de tüketen Savga o paranın hayrını hiç görmedi. 12 Aralık 2014 tarihinde kaldığı bir yakının evinde yapayalnız ve beş kuruşsuz hayata gözlerini yumdu.

LÜKSTEN SONRA SEFALET

Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesi Akyarma köyünde doğan 82 yaşındaki Ahmet Sarı, aldığı çeyrek bilete 1964 yıl başı çekilişinde büyük ikramiye çıktığını belirtti. Kazandığı parayla lüks bir yaşam sürdüğünü anlatan Ahmet Sarı, önce 6 çocuğunu evlendirdiğini daha sonra da koyun ticareti yaptığını söyledi.

Parasının tükendiğini, bir süre sonra da maddi sıkıntı yaşamaya başladığını kaydeden Ahmet Sarı, eşinden de ayrıldığını ifade etti.

milli-piyango-yilbaşi-özel-çekilişi-zengini-huzur-evinde.jpg
ŞİMDİ HUZUREVİNDE

Ailesine iyi bir hayat sunmak istediğini ve 50 yıl önce de güzel bir hayatı olduğunu, şimdi ise Denizli'deki bir huzurevinde yaşlılığını geçirmek zorunda kaldığını söyleyen Sarı, şöyle konuştu:

"Piyangoda bana 10 bin lira düştü. Tüm parayı ben almadım yani. O parayla hayvancılık yaptım. Koyun aldım. Aileme iyi bir hayat sunmak istedim. Daha sonraki yıllarda maalesef param bitti. Para da bitince geçimsizlikler olmaya başladı, eşimden boşandım. Hiç param kalmadı, bakıma muhtaç oldum. Torunum beni huzur evine getirdi. Bana dışarıda kimse bakmadı. Ben de 4 yıldır buradayım. Şimdi sadece yaşlılık parası alıyorum."

YILBAŞI BİLETİ ZENGİNİ YOKSULLUK İÇİNDE ÖLDÜ

Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Tırkaz köyünde 40 yıl önce Milli Piyango biletine büyük ikramiye çıkan Mehmet Sarıoğlu'nun hayatı da para yüzünden tepe taklak oldu.

Bir anda zengin olan Sarıoğlu, köyünde bir ev yaptı ancak, zamanla parası kalmayınca ona komşuları bakmaya başladı.

mehmet-sarioğlu-milli-piyango.jpg
Yeşil kart sahibi Sarıoğlu, devletten aldığı yaşlılık maaşıyla geçimini sürdürürken kısa bir süre sonra evi yandı. Köylüler aralarında topladıkları paralarla evi tamir ettirdi. Kimsesi olmayan ve hiç evlenmeyen Sarıoğlu’nun Sarayköy Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside donarak öldüğü belirlendi.

KIZI KAÇTI EŞİ TERK ETTİ

1984 yılında aldığı bilete 7 milyon lira isabet eden Orhan Ulusoy’un huzur içindeki hayatı ise ancak 3 sene sürebilmiş. İşleri ters gittiği için kızı evi terk etmiş. Oto yedek parça dükkânı bulunan ve minibüsçülükle uğraşan parayı soğan ve fasulye işine harcayan Ulusoy, üst üste 3 yıl istediği kazancı elde edemeyince iflas etti.

4'ü erkek 8 çocuğu olan Ulusoy, “Hiç rahat bir yaşantım olmadı; bir arkadaşım ‘bu para sana felaket getirir’ demişti, dediği çıktı. Bir kızım evi terk etmişti. Psikolojim alt üst olmuştu.” diyor.

milli-piyango-ayhan-yalçinkaya.jpgMİLLİ PİYANGO BİLETİ ALDIĞINA BİN PİŞMAN

Edirne’de 11 yıl önce Milli Piyango’dan büyük ikramiyeyi kazanan Ayhan Yalçınkaya, zengin olduktan sonra bıraktığı memurluğuna dönmeye çalışıyor. Parayı bulunca hayatının değiştiğini belirten Ayhan Yalçınkaya, huzurunun bozulduğunu, kötü günler geçirdiğini ve Milli Piyango bileti aldığı için pişman olduğunu söylüyor.

YILBAŞI İKRAMİYE SEFASI BATIRDI

Evli ve 3 çocuk babası olan Nusrettin Çınar da piyangozedelerden. Kendisine 90'lı yılların başında Milli Piyango’dan o zamanın parasıyla 6 milyar lira çıktı. Önce yurt dışına giden Çınar, kendisine bir şehirlerarası otobüs şirketi kurdu. İşleri iyi gitmeyen Çınar, 1995 yılında iflas etti. Çınar yaşadığı olayları kendi ağzıyla şöyle özetledi:

“Sefa kısa sürdü. 70 milyon kişinin verdiği biletlerden bir iki kişi yararlanırsa böyle olur. Hepsinin ahı var üstünde, hayrı olmaz. Sonradan araştırdım, kimseye hayır getirmemiş.”

Şimdi işsiz olan ve emekliliğinin planlarını yapan Çınar, artık Milli Piyango bileti satın almıyor.

YILBAŞI İKRAMİYESİ TALİHLİSİ KENDİNİ ASTI

ahmet-bayram-milli-piyango.jpg

Son olarak yakın dönemden bir hikayeye göz atalım. Erzurumlu Ahmet Bayram'ın hayatı 2005 yılbaşında çeyrek biletine büyük ikramiyenin isabet etmesiyle bir anda değişti. Uzun süredir işsiz olan 9 çocuk babası Bayram, hemen ailesiyle birlikte Ankara'ya giderek 5 milyon liralık ikramiyenin 4'te biri olan 1 milyon 250 bin TL'sini aldı. Parasıyla ilk iş olarak kendisine peruk alan Bayram, İstanbul'a yerleştikten sonra eşini de boşadı. Kendisini gece hayatına veren Ahmet Bayram, bir süre sonra gece kulübünde tanıştığı bir kadınla evlendi. 5 aylık hamile olduğu öne sürülen bu kadından da bir çocuk bekleyen Bayram, bir akşam saatinde eski eşinin yaşadığı Pendik'teki eve gitti. Çok borcu olduğunu söyleyerek, eski eşinden, üzerine yaptırdığı gayrimenkulleri satarak parasını vermesini isteyen Bayram olumsuz yanıt aldı. Bir gece banyoya giren Bayram'dan uzun süre ses çıkmayınca büyük kızı kapıyı zorlayarak içeriye girdi. Babasının kalorifer borusuna asılı cesediyle karşılaştı. Ahmet Bayram kendi canına kıymıştı.

BÜYÜK İKRAMİYEYİ KAZANDI OĞLU ÖLDÜ
cem-postaci.jpg
Milli Piyango’nun 1990 yılbaşı çekilişinde 1 milyar 250 milyon lira kazanan Adanalı Cem Postacı da para yüzünden felaket yaşayanlardan biri... 1996’da oğlunu trafik kazasında kaybeden Postacı, “Talih kuşu bize huzur değil, felaket getirdi” diyor.

Oğlunu kaybettikten sonra bir daha bilet almamaya karar veren talihli, kendisine çıkan paranın hayırlı olmadığını dile getiriyor. Kazandığı ikramiyeyle emlak işine giren Postacı, bir süre sonra iflas etmiş.

YUVAM DAĞILDI EŞİM TERKETTİ

İşlerinin bir dönem çok iyi gittiğini, hiç tanımadığı kişilerin akraba olarak karşısına çıktığını anlatan Postacı, şimdi kimsenin kendisine yardıma yanaşmadığını vurguluyor. Postacı, “Para mutluluk getirmiyor, yuvam dağıldı, toparlamak için varımı yoğumu harcadım. Eşim beni terk etti. Şimdi bir otomobilim, evim ve emekli maaşım var. Keşke o bileti almasaydım da o para çıkmasaydı.” diyor.