BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yanan feribotta kurtarma çalışmaları sürüyor

İtalya, alevler içinde kalan arabalı feribottan 290 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Doğan Haber Ajansı, gemideki 53 Türk yolcudan 13'ünün kurtarıldığını ve İtalya'nın Brindisi kentine götürüldüğünü yazdı.

Abone ol

Yunanistan-İtalya'ya seferi sırasında alevler içinde kalan arabalı feribottan 300'e yakın kişi kurtarıldı, yaklaşık 200 kişi ise hala kurtarılmayı bekliyor.

Gemidedeki mürettebatla birlikte toplam 478 kişi bulunuyordu. İtalya hükümeti 290 kişinin gemiden tahliye edildiğini açıkladı.

Ancak dev dalgalar ve fırtına nedeniyle, kurtarma çalışmaları güçlükle ilerliyor.

Yolcular, iki gündür dışarıdaki dondurucu soğuk ile gemideki alevler arasında sıkışmış halde yardım bekliyor.

'13 Türk kurtarıldı'

Gemide mahsur kalanlar arasında 53 Türk vatandaşının yanı sıra Almanya, Avusturya ve İtalya vatandaşlarının da bulunduğu öğrenilmişti.

Doğan Haber Ajansı (DHA), tahliye edilenler arasında 13 Türk vatandaşının olduğunu yazdı.

DHA, tahliye edilen 13 Türk vatandaşının, İtalya'nın güneyindeki Brindisi kentine götürüldüğünü bildirdi.

Gemiden kaçmaya çalışan bir Yunan vatandaşının ise öldüğü belirtildi.

Reuters Haber Ajansı, kurtarılanlar arasında dört kişinin yaralı olduğunu yazdı.

İtalya bandıralı Norman Atlantic feribotu, önceki sabaha karşı Yunanistan'ın Patras limanından İtalya'nın Ancona kentine doğru yola çıkmıştı.

İtalya saatiyle 04.30 civarında, Korfu adasının 44 deniz mili açıklarında Adriyatik denizindeki feribotta yangın çıkması üzerinde kaptan tahliye emri vermişti.

İtalyan medyasına yansıyan haberlerde yangının, 200 kadar aracın bulunduğu garaj kısmında çıktığı belirtiliyor. Feribotun kurtarma filikalarının yetersiz kaldığı da iddia ediliyor.

Civardaki gemilerin yanı sıra bir C-130 arama-kurtarma uçağı ve helikopterler de kurtarma çalışmalarına katılıyor.

'Yanıyoruz ve batıyoruz'

Yunan televizyon kanallarının bağlantı yaptığı yolcular feribotta dramatik anların yaşandığını anlattı.

Bir yolcu, "Yanıyoruz ve batıyoruz, ve kimse bizi kurtaramıyor. Bize yardım edin, yalnız bırakmayın" diye yardım istedi.

Bir başka yolcu da yaşadıklarını "Filikaları indirmeye çalıştılar ama hepimiz binemedik. Koordinasyon yok. Ortalık karanlık ve geminin alt kısmı yanıyor… Kutulardan can yeleklerini çıkardık, kendimizi kurtarmaya çalışıyoruz" diye anlattı.

Yunan Gemicilik Bakanı Miltiadis Varvitsiotis, şiddetli rüzgar ve gemideki yangın nedeniyle kurtarma operasyonunun güçleştiğini doğrulayarak, "Bu, bugüne kadar yaptığımız en karmaşık kurtarma operasyonlarından biri" dedi. Yunan Bakan, "Gemideki herkesi kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kimse bu güç durumda yardımsız bırakılmayacaktır" diye ekledi.

Varvitsiotis, gemideki yolcu ve mürettebat sayısının ilk açıklamalarda duyurulduğu gibi 466 değil 478 olduğunu da açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da "Pire Başkonsolosluğumuzdan aldığımız bilgiye göre 54 Türk yolcusu olduğu ifade ediliyor" demişti.