BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.526,27
HABER /  POLİTİKA

Milletvekillerinden hadım incileri

Cinsel suçlarda hadım cezasını da içeren yasa teklifi görüşmeleri ilginç tartışmalara neden oldu

Abone ol

Cinsel suçlarda 'hadım' cezası öneren yasa teklifi seçim sonrasına kaldı ama tartışmaları tarihe geçti. Teklifin görüşüldüğü komisyonda yapılan tartışmalar milletvekillerinin kafalarının da ne kadar karışık olduğunu ortaya koydu. 'Hadım Yasası' teklifi konusunda vekillerden yansıyan inciler Akşam gazetesinde yer aldı:

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, 'testosteron azaltıcı tedavi' üzerinde dururken, şu soruları gündeme getirdi:
- Bu ilaçları travestiler kullanır; çünkü kadınsı değişiklikler yaratır, kullananın bir süre sonra memeleri çıkar, cinsel tercihi değişebilir. Kişi, 'Cinsel tercihim değişti' diye mahkemeye başvurursa ne olacak?
- Pedofili aynı zamanda psikolojik bir hastalık. Kullanılacak ilaçlar, psikolojik hastalığı gidermez. Penisle yapamadığını başka bir şekilde yaparsa ne olacak?
- İlaçlı yöntem bir cezalandırma mıdır, ödüllendirme mi? Tıp, cezalandırma amacıyla kullanılabilir mi?
- Kişi başına bu ilaçların kullanımı 15-20 bin doları buluyor. Bu maliyet nasıl karşılanacak?
Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Erdoğan 'Süreç, geri döndürülebilir bir süreç olacak. Psikolojik tedavi de sürecin parçası' dedi.

'GÜZELSİN YAVRUM'

CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin verdiği örnekler, Yargıtay'dan gelen üyeleri bile zorladı. İçli'den inciler şöyle:
- Baba, 'Ulan 30 yaşına geldin, utanmıyor musun, evlen. Evlenmezsen evden atarım' dedi. Burada babaya ceza mı verilecek?
- İnternetten çocuğa 'Çok güzelsin yavrum' dedi, tacizden mi yargılanacak?
Sorular üzerine tasarıdaki 'zorla evlendirilme' hükmünden bazı ifadeler çıkarıldı. İnternetten taciz çocuğa yönelik olursa cezanın bir kat artırılması kararlaştırıldı.

FORDÇULUK VAR MI?

MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu da şu örnekleri verdi:
- Biri önce çocuğu soydu, sonra da karşısında kendisi soyundu. Bu cinsel taciz mi olacak, cinsel istismar mı?
- İnsanların toplu bulunduğu mekanlar denilirken kastedilen ne? Konser mi, argoda 'fordçu' olarak geçenler mi? Bunlar hangi kapsamda değerlendirilecek? Süpriz bir gelişme olmazsa 'hadım yasası'nın Genel Kurul'da görüşülmesi yeni döneme kalmış olacak.

HYDE PARK'TA TECAVÜZÜN CEZASI

Teklifin sahiplerinden AKP Ankara Milletvekili Aşkın Asan da, toplu mekanlardaki cinsel suçlarla ilgili bir soruyu gündeme getirirken, yanıtı yine kendisi verdi. Asan cezaların artırılmasını savunup şöyle dedi:
'Hyde Park'ta koşu yapan kadına tecavüz eden bir sanığa sadece eyleminden dolayı sonra da spor yapanları da korkuttuğundan dolayı 10 yıl daha ceza verdi.'