BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.540,21
HABER /  GÜNCEL

Meksika'da toplu mezarlarda 59 ceset

Uyuşturucu çetelerinden kaynaklanan şiddet olayları son beş yılda 35 bin kişinin hayatına mal oldu. Son bulunan cesetlerin kaçırılan bir otobüsün yolcuları olduğu düşünülüyor.

Abone ol

Meksikalıların uyuşturucu savaşını protesto etmek için büyük kentlerde yürüyüş düzenlediği gün, ülkenin kuzeyinde toplu mezarlarda yaklaşık 60 ceset bulundu.

ABD sınırında yer alan Tamaulipas eyaletinde sekiz ayrı toplu mezardan en az 59 kişinin cesedi çıkarıldı.

Eyalet yetkilileri, cesetlerin bundan iki hafta önce uyuşturucu çeteleri tarafından kaçırıldıklarından şüphe edilen otobüs yolcularına ait olup olmadığını soruşturduklarını söylüyor.

Bir yıl önce gene aynı bölgede Orta ve Güney Amerikalı göçmenlere ait 72 göçmenin cesedi ortaya çıkarılmıştı.

Cesetlerin kimlikleri araştırılırken, Meksika'nın 20 ayrı kentinde binlerce kişi uyuşturucu trafiğinden kaynaklanan çete savaşını protesto etti.

Başkent Mexico City'nin ana meydanını dolduran binlerce Meksikalı, ''Artık kan dökülmesin'' sloganları attı.

Bazı göstericiler, uyguladığı stratejinin şiddeti daha da tırmandırdığını söyleyerek Cumhurbaşkanı Felipe Calderon'a istifa çağrısı yaptı.

Felipe Calderon, Aralık 2006 tarihinde uyuşturucu kartellerine karşı orduyu devreye soktuğundan bu yana yaklaşık 35 bin Meksikalı şiddet olaylarında can verdi.

Oğul acısı

Protesto gösterileri, Meksikalı şair ve gazeteci Javier Sicilia'nın öncülüğünde düzenlendi.

Javier Sicilia'nın 24 yaşındaki oğlu geçen hafta Cuernavaca kentinde bir arabanın içinde yanındaki altı kişiyle birlikte ölü bulunmuştu.

Proceso adlı dergide Meksika'nın siyasetçilerine ve uyuşturucu kartellerine açık bir mektup yazan Javier Sicilia, ülkeyi saran şiddetten hem uyuşturucu çetelerini hem de siyasetçileri sorumlu tuttu.

Sicilia, ''Meksika halkı yöneticilerine, polisine, ordusuna güvenini kaybetti; acı içinde, ve korkuyor.'' diyor.

Meksika hükümeti ise uyuşturucu kartellerine karşı mücadelede yol aldığını ve çok sayıda çete liderlerinin yakalandığını ya da öldürüldüğünü söylüyor.

Hükümet, şiddet olaylarının çoğunun rakip çeteler arasındaki çatışmadan kaynaklandığını savunuyor.

ABD pazarına giden kokain ticaretinin büyük kısmı Meksika üzerinden geçiyor.