BIST 10.240
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.409,44
HABER /  POLİTİKA

Milletvekili zammı Köşk'te

CHP, milletvekili maaşı onaylanırsa konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürecek

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda geçen hafta kabul edilen ve kamuoyunda tartışmaya neden olan kanun, Emekli Sandığı Kanunu'nda ve bazı kanunlarda değişiklik öngörüyor.

Kanunun TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmeleri sırasında, verilen önergelerle milletvekillerinin emeklilik maaşlarına yönelik düzenleme yapılmıştı.

Kanuna göre, dışardan bakan ve milletvekillerine de Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan gibi, Cumhurbaşkanı'na ödenen aylık ödenek esas alınarak emekli aylığı bağlanacak.

Eski milletvekilleri, yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlanma hakkına sahip değilse, sigortalı bir işte çalışmıyorsa, görevi sona ermesinden itibaren 4 yıl boyunca sigorta primini, TBMM ödeyecek.

Van ve Simav depremlerinde malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine aylık bağlanacak.

Aile hekimlerince yazılan reçeteler de dahil, 3 kutuya kadar ilaç için 3 lira, bundan sonraki her kutu için 1 lira katılım payı alınacak.

Kanunlar ve Kararlar Başkanlığının incelemesinin ardından kanun, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in üst yazısıyla Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

CHP ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRECEK

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, milletvekillerinin maaşının artışını sağlayan yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmemesi halinde konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı.

CHP yasaya imza atan vekiller için komisyon kurdu

MYK sonrası açıklamalarda bulunan Güler, uzun tutukluluk sürelerine ilişkin görüşlerinin belli olduğunu belirterek basın özgürlüğü üzerindeki baskıların biran önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

MYK'da Cumhurbaşkanlığı görev süresinin de görüşüldüğünü dile getiren Güler, gelişmeleri ibret ve hayretle takip ettiklerini belirtti. AK Parti yetkililerinin "Cumhurbaşkanı hangisi, Başbakan kim olsun" hesapları yaptığını ileri süren Güler, yetkililerin ağzından yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nasıl birleştirileceği veya ayrı ayrı mı yapılacağını duyduklarını savundu. Güler, AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini iç hesaplarla değil, memleket hesaplarıyla hareket etmesi gerektiğini ve bu konuya açıklık getirmesi gerektiğini ifade etti.

Milletvekili maaşlarının aşırı artışının gece yarısı operasyonu ile yapıldığını iddia eden Güler, Cumhurbaşkanı tarafından yasa iptal edilmemesi halinde konuyu Anayasa Mahkemesine götüreceklerini belirtti. MYK'nın tavrının bu tür adaletsiz, eşitsiz uygulamasına karşı özlük hakları konusunda ilgili çok duyarlı olduğunu anlatan Güler, Kılıçdaroğlu'nun da bu duyarlılığı çok kez dile getirdiğini söyledi. Bu tavırları karşısında son gelişmenin kabul edilemez olduğunu dile getiren Güler, MYK'da kanunda imzaları olan milletvekillerinin durumunun da değerlendirildiğini ve tasvip edilmediğini kaydetti. Güler, nasıl bir yöntem izleneceği konusunun ise görüşülmediğini belirtti.