BIST 10.311
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.449,36
HABER /  GÜNCEL

Miliyetçilerin ulusalcılardan farkı

Kuvayı milliyecilerin yemin töreni gözleri ulusalcılara çevirdi. Bir de milliyetçiler var. Aralarındaki farklar ne?

Abone ol

Ulusalcıları etnik kimliğe (Türklüğe) vurgu yapan bildiğimiz milliyetçilerden ayıran en temel nokta Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter devlet yapısına, diğer bir deyişle “ulus devlet” e sahip çıkmaları. Ulusalcılara göre küreselleşme Türkiye’nin ulusal kimliğini, birlik ve beraberliğini, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit ediyor. Buna karşı durabilmek için yeniden bir Kuvayı Milliye hareketi yürütmek gerekiyor.

En büyük ihtilaf laiklik
Ancak birlik ve beraberliğe aşırı vurgu yapan ulusalcılar kendi aralarında tam bir uyum ve anlaşma sağlayabilmiş değiller. Türk milliyetçiliği, İslamcılık veya solculuktan gelip ulusalcılık paydasında buluşan kişi, çevre, grup ve partiler arasında, geçmiş deneyimler nedeniyle husumetler olabiliyor; en azından birbirlerine tam olarak güvenmiyorlar. Buna bağlı olarak ulusalcı hareketin tüm kesimlerinin sahiplendiği lider, aydın ve kurumların sayısı yok denecek kadar az.

Ulusalcılar arasında en büyük ihtilaf laiklik eksenindeki sorunlarda yaşanıyor. Kemalist/sol kökenli ulusalcılar Türkiye’de laikliğin tehlikede olduğuna inanıyor ve bunun temel sorumlusunun küresel güçler ve şeriatla yönetilme iddiasındaki bazı İslam ülkeleri olduğunu düşünüyorlar.

İttifak ise batı karşıtlığı
Buna karşılık muhafazakâr kökenlilerin tümü ve Türk milliyetçiliğine yakın olanların önemli bölümü dindarların bazı hak ve özgürlüklerinin gasp edildiğinden şikayet edip yine bazı küresel güçleri suçluyorlar.

Haber: Ruşen Çakır/Vatan