BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'nin ideolojik omurgası düzeliyor!

Eski ülkücü kimliği ile bilinen Mümtazer Türköne MHP'yi masaya yatırdı, ilginç tespitlerde bulundu.

Abone ol

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı sürecinde herkes yeni CHP'yi tartışırken Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne "Yeni MHP"yi yazdı.

MHP'nin 12 Eylül referandumu ve 12 Haziran seçimlerinde izlediği politik duruşunun 'ideolojik omurgasını' hasara uğrattığını iddia eden Türköne MHP'nin seçim sonrası CHP ile BDP'nin boykot ve yemin etmeme kararlarına karşı duruşu ile yeni bir sürece girdiğini savundu. Türköne'ye göre, Yeni CHP, bütün iddiasına rağmen ufukta yok; Yeni MHP ise güçlü sinyaller veriyor.

Türköne'nin Zaman gazetesindeki yazısına göre seçim sonrası yeni bir döneme giren MHP önündeki fırsatı iyi kullandı. Türköne, bu durumu şöyle anlattı:

"CHP'nin ve BDP'nin yemin protestosunun içini boşaltıp anlamsız hale getiren, MHP'nin bu eyleme katılmaması oldu. Şayet MHP de, diğerleriyle birlikte protestoya katılsaydı AK Parti çok zor durumda kalırdı... MHP bir yandan CHP ve özellikle BDP'yi açığa düşürdü, öbür taraftan kendisini emniyetli bir yere taşıdı. Yaralarını saracağı, hasarı onaracağı ve yeni bir strateji oluşturabileceği bir yer...

MHP'NİN İDEOLOJİK OMURGASI ÇÖKMÜŞTÜ!

Türköne'ye göre MHP lideri Bahçeli Kürt sorunundaki kalın çizgiler dışında hükümet programıyla ilgili konuşmasında da yapıcı davranma ve uzlaşma mesajları verdi. Bunun anlamını ise şöyle yazdı:

"Hükümet denge noktaları ararken BDP-PKK siyasetini dengeleyen güç olarak MHP her daim devrede olacak. Kürt sorunu büyük bir sorun olduğuna ve bu dönemin genel politikasını da belirleyeceğine göre, demek ki MHP bu sorun üzerinden muhalefet yaparken varlığını ispatlama sıkıntısı çekmeyecek. Aynı zamanda kendisini yeniden yapılandıracağı bir fırsat yakalayacak. MHP'nin nefes alması lâzım, çünkü ideolojik omurgası çökmüş durumda."

MHP'nin bu tavrının AK Parti tarafından doğru algılandığını savunan Türköne, "Anayasa konusunda uzatılan zeytin dalı bu farkındalığın işareti. AK Parti Meclis'te CHP-BDP kanadının, yeni anayasa yapımında üreteceği yıpratıcı hamleleri MHP'nin bu yaklaşımıyla dengeleyeceğini hesaplıyor. Doğru bir hesap" yorumu yaptı.

HASARI TABAN TELAFİ ETTİ

MHP'nin 12 Eylül referandumu ve 12 Haziran seçimlerinde izlediği, geleneksel kimyasına aykırı politikalarla ideolojik omurgasını hasara uğrattığını savunan Türköne, bu hasarı lider kadronun değil MHP tabanının tutumunun telafi ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"MHP'nin baraj tehdidi altında aldığı sonuç, parti tabanının yönetici kadroya rağmen elde ettiği büyük bir başarı... Merkezdeki bu boşluk yeni arayışların ne kadar kolay mesafe alacağını gösteriyor. Sıtma görmemiş nesiller gibi, MHP'de soğuk savaş sonrası yetişen sağduyulu bir nesil geliyor. Türk-İslâm Ülküsü'nü yeniden keşfetmek ve liderlik sorununu çözmek bu neslin yeni gündemi olacak.

YENİ MHP'DEN GÜÇLÜ SİNYALLER

MHP'lilik bu ülkeyi bir arada tutan temel yapıştırıcılardan biri. Yanlış stratejiler ve kötü yönetim bu kuvvetli yapıştırıcıyı birbirine dolanmış bir koli bandına dönüştürdü. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. Yeni CHP, bütün iddiasına rağmen ufukta yok; Yeni MHP ise güçlü sinyaller veriyor."