BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.423,52
HABER /  GÜNCEL

MHP'den flaş erken seçim ve azınlık hükümeti açıklaması

MHP'den Reuters'a son dakika erken seçim açıklaması... MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, azınlık hükümetine destek verecekleriyle ilgili haberlerin çarpıtılarak sunulduğunu belirtti.

Abone ol

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın Reuters'a yaptığı son dakika açıklamada, "Kasımda erken seçim yapılması konusunda uzlaşırsak AK Parti azınlık hükümetine destek verebiliriz" diye servis edilen haberi yalanladı. Yalçın,sözlerinin çarpıtıldığını ifade ederken, Reuters muhabiri Ercan gürses haberinin arkasında durdu ve ajans haberi 2'nci kez aynı şekilde yayınladı. 

REUTERS YALÇIN'I ARADI MI? FLAŞ İDDİA

MHP'li Yalçın Reuters'a yaptığı açıklamada, AK Parti tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine, ancak Kasım ayında erken seçime gidilmesi koşuluyla destek verebileceklerini söylediği iddia edilmişti. Semih Yalçın'dan açıklamaya düzeltme geldi. Hürriyet'in haberine göre Reuters ise haberini yeniden servis ederek, yazılı açıklamanın ardından MHP'li Yalçın'a telefonla ulaşılamadığını bildirdi.

"SÖZLERİM ÇARPITILDI"

MHP'li Yalçın daha sonra yaptığı açıklamada "Azınlık hükümetiyle ilgili soruya verdiğim yanıt çarpıtalarak ve anlamından uzaklaştırılarak servis edilmiştir. Partimizin herhangi bir azınlık hükümeti seçeneğine olumlu ya da sıcak yaklaşması düşünülemez." dedi.

mhp-semih-yalcin-erken-secim-azinlik-hukumeti-aciklamasi.jpg

Yalçın'ın konuyla ilgili Reuters'ı yalanladığı tweetleri:

ekran-resmi-2015-08-04-16.56.35.png
REUTERS MUHABİRİ YALAN HABER YAPMAYACAĞINI BELİRTTİ

MHP'den gelen yalanlama sonrası Semih Yalçın'ın konuştuğu Reuters muhabiri deneyimli gazeteci Ercan Gürses, Twitter hesabından, MHP'nin çark ettiği yönündeki mesajları yeniden paylaşan Gürses, kendisinin yalan haber yapmayacağına yönelik mesajları da yeniden paylaştığı görüldü.

İşte Gürses'in yeniden paylaştığı o tweetler:

ekran-resmi-2015-08-04-16.56.41.png


 

"MHP KASIM AYINA SICAK BAKAR"

Yalçın, "AKP'nin alelade kuracağı bir azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz ama eğer burada seçim azınlık hükümetini kastediyorlarsa, bu durumda da seçim tarihinin görülmesi lazım. Kasım'da ya da başka tarihte seçim yapılıp yapılmayacağının baştan belirlenmesi gerekiyor. Bu teklifi görmeden destek yaklaşımı doğru olmaz. Koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse, Kasım ayında erken seçim yapılması koşuluyla bir seçim azınlık hükümetine destek verebiliriz. MHP, Kasım ayına sıcak bakar." demişti.

AZINLIK HÜKÜMETİ NEDİR?

Azınlık hükümeti, parlamenter sistemlerde, parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destek vermesiyle oluşturduğu hükümet biçimi.

Parlamenter rejimlerde siyasal sorumluluk ilkesi gereği hükümet ancak parlamentodaki çoğunluğun desteğiyle kurulup görevde kalabilir. Oysa bazı seçimlerde hiçbir parti parlamentoda tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlamayaz. Bu durumda bazı partiler ya da parlamenterler, hükümete fiilen katılmadan partilerden birine gerekli desteği vererek onun azınlık hükümeti kurmasını sağlarlar.

Kuşkusuz azınlık hükümetinin görevde kalabilmesi de, bu partilerin ya da parlamenterlerin desteğinin devamına bağlıdır. Özellikle partilerarası kutuplaşmanın ya da ideolojik ayrılıkların derin olmadığı İskandinav ülkeleriyle, bunlardan farklı olarak da İtalya'da hükümetler ya koalisyon hükümeti ya da azınlık hükümeti biçiminde kurulmaktadır.

MHP VE MSP DIŞARIDAN DESTEKLEMİŞTİ

Türkiye'deki azınlık hükümetine örnek olabilecek hükümetler 1960'lar, 1970'ler ve 1990'larda kurulmuştur. İlk azınlık hükümeti 25 Aralık 1963 tarihinde İsmet İnönü başkanlığında kurulan 28. Hükümettir. 1970'lerde kurulan Sadi Irmak Hükümeti (1974) ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 40. Hükümet (1977) güvenoyu alamamış azınlık hükümetleridir. 1979'da Süleyman Demirel'in kurduğu 43. Hükümet MHP ve MSP tarafından dışarıdan desteklenmişti.

1990'larda ise, Tansu Çiller'in kurduğu ve bir azınlık hükümeti olan 51. Hükümet (5 Ekim 1995-30 Ekim 1995) güvenoyu alamadı.

1995 Genel Seçimleri'nden sonra Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi arasında kurulan ve bir azınlık hükümeti olan 53. Hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin güvenoyu oylamasını iptal etmesi ancak yeni bir oylamaya gerek olmadığı yönündeki kararına rağmen üç ay içinde istifa etti.

Yine Mesut Yılmaz başkanlığında, ANAP, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi'nin katılımıyla kurulan ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından dışarıdan desteklenen Anasol-D Hükümeti ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan ve Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi'nin dışarıdan desteklediği 56. Hükümet azınlık hükümetleridir.