BIST 10.730
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.426,46
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'den 5 bin kişilik namaz hazırlığı

MHP lideri Devlet Bahçeli, hükümettin tepkisine karşın yarın Kars’taki Ani Harabeleri’nde namaz kılmaya kararlı.

Abone ol

MHP Genel Başkanı Bahçeli seçim kampanyasını yarın Kars’ta Anı Harabeleri’nde kılacağı cuma namazı sonrası başlatmayı planlıyor. Hükümet ibadete kapalı olan harabelerde namaza tepki gösterdi.  MHP geri adım atmayınca izin çıktı. Şimdi 5 bin kişiyle namaz hazırlığı yapılıyor.

Bahçeli’nin namaz kılmak istediği Fethiye Camii’ni Alparslan Büyük Katedral’den dönüştürmüştü. Cami şu anda ibadete kapalı. Valiliğe verilen izin yazısı, kültür müdürlüğü ve müftülüğe gönderildi. Hükümet üyeleri ile MHP'liler arasında bir kaç gündür süren polemiğin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin çıktı.

MHP Kars İl Başkanı, “5 bin kişi gideceğiz, ancak siyasi şova dönüşmeyecek” dedi. Namaza, çevre illerden ve Azerbaycan’dan katılım bekleniyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anı’da kılacağı cuma namazı için “Devlet Bey, bireysel olarak kılabilir” diyen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a, “Bakan, cuma namazının tek başına kılınamayacağını bilmiyor galiba” diye tepki göstermişti.

Tepkiler bununla sınırlı kalmadı. MHP’li Cihan Paçacı Günay'a, “Akdamar’da, Sümela’da ayine izin veren AKP, cuma namazı kılmamıza nasıl ‘istismar’ der!” sözleriyle karşılık verdi.

MHP kurmayları da, “Biz, yasal başvuru ve bilgilendirmeleri eksiksiz yaptık. İzin verseler de, vermeseler de cemaatle birlikte cuma namazı kılacağız” dedi.

KÜLTÜR BAKANLIĞI
NAMAZ İZNİNİ VERDİ 
Kültür Bakanlığı'nın MHP'nin Ani Harabeleri'nde kılacağı namaz için gerekli izni verdiği belirtildi...

İZİN ALMAYA GEREK YOK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da “Anayasa’nın 24’üncü maddesinin 2’nci fıkrası çok açık. Ani’de cuma namazı için, izin almaya ihtiyaç yok. Günay’ın iddia ettiği gibi, bizim dini istismar gibi bir niyetimiz yok. Orada zaten parti bayrağı da olmayacak, sadece Türk Bayrağı olacak. Bir de Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde olumsuz gelişmeleri reddettiğimizi simgelemek için sınırın sıfır noktasındaki Alican Sınır Kapısı’na da gideceğiz” dedi. 

MHP'nin bu tavrı karşısında hükümet geri adım attı. Kültür Bakanlığı'ndan namaz için izin çıktı.

Fethiye Camisi'nde TBMM’nin açılacağı 1 Ekim günü Cuma namazı kılacaklarını söyleyen MHP İl Başkanı Oktay Aktaş, camideki hazırlıkların bugün tamamlanacağını bildirdi.

Başkan Oktay Aktaş “Kültür ve Turizm Bakanlığın, Fethiye Camide namaz kılınması için verdiği gerekli izin belgesini Valilikten aldım. Alparslan, 16 Ağustos 1064 Pazartesi günü Ani’yi fethetti. Dört gün sonra Katedraldeki haçı indirerek ilk Cuma namazını kıldı. Biz de 946 yıl sonra Ani’de Cuma Namazı kılacağız. Hutbe için ses düzeni, mimber, halıfılerksler hazır” diye konuştu.

Öte yandan Ani’deki Fethiye Camisinde kılınacak Cuma namazına Iğdır, Kars, Ağrı, Erzurum, Ardahan ve komşu Nahcivan’dan çok sayıda vatandaşın katılması bekleniyor. 

Alparslan’ın 1064 yılında Anı’daki Büyük Katedral’de bulunan haçı indirerek ilk cuma namazını kıldığı Fethiye Camii halen ibadete kapalı bulunuyor.