BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP yurt dışında kullanılacak oyları sordu!

Seçimlere kısa bir süre kala oldukça önem taşıyan yurt dışındaki oylarla ilgili olarak MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Adalet Bakanı Kenan İpek’e soru önergesi verdi.

Abone ol

Önergesinde; yurtdışında kullanılan oyların Türkiye’ye getirilene kadar sayılmamış olmasının güven kaybına yol açtığı vurgusunu yapan MHP’li vekil konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Kenan İpek’e bu konuda güvenlik ve denetimin nasıl sağlandığını soran Türkkan, bu oyların Türkiye’ye getirilinceye kadar izlediği güzergahın neye göre belirlendiği sorusuna da yanıt istedi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yurt dışında kullanılan oyların Türkiye’de açılacağı noktaya getirilinceye kadar hiçbir yerde açılmadığı noktasında güven kaybının oluşmaması için herhangi bir tedbir ya da çalışmanın olup olmadığı konusunda da Adalet Bakanı’ndan açıklama istedi.

Türkkan’ın soru önergesi şöyle:

Yurt dışından gelen oyların sayılması görevi 298 sayılı Kanun’un 20/A maddesi 11. fıkrası ile Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na verilmiştir. Kanun’daki görev tanımında; “Yurt dışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbalarını genel esaslara uygun bir şekilde yurt içerisinde oy verme süresi bittikten sonra; bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği bir asil bir yedek üyeden oluşan yeteri kadar sandık kurulu kurmak suretiyle denetimi altında açtırarak sayım ve dökümünü yaptırmak, tutanak tutturmak ve birleştirme işlemlerini yapmak, ayrıca geçici gümrük kapısı seçim kurullarından gelen sonuçları birleştirmek ve Ankara İl Seçim Kurulu’na iletmek.” yazmaktadır.

Yurtdışında kullanılan oyların Türkiye’ye getirilene kadar sayılmamış olması güven kaybına yol açmakta ve birçok soruyu da beraberinde getirmektedir.

Bu nedenle;

1-Yurt dışında kullanılan oyların Türkiye’ye getirilene kadar sayılmaması konusunda güvenlik ve denetim nasıl sağlanmaktadır?

2-Bu oylar Türkiye’ye getirilinceye kadar izlenen güzergah neye göre belirlenmektedir?

3-Yurtdışında kullanılan oyların Türkiye’de açılacağı ve sayılacağı yerler neye göre belirlenmektedir?

4-Bu oyların Türkiye’de açılacağı noktaya getirilinceye kadar hiçbir yerde açılmadığına kamuoyu nasıl güvenecektir? Bu noktada güven kaybının oluşmaması için herhangi bir tedbiriniz ya da çalışmanız var mıdır?