BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,85
ALTIN 2.431,62
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP ve BDP arasında soykırım atışması

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın Uludere'de yaşanan olayı 'soykırım' olarak nitelendirmesi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın tepkisine neden oldu.

Abone ol

Meclis Genel Kurulu'nda AKP'nin verdiği önerge üzerine söz alan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan Türkiye'nin gerçek gündeminin Uludere'de 35 kişinin savaş uçakları ile bombalanıp hunharca katledilmesi olduğunu, Meclis'in de 'insanlığa karşı işlenmiş suçun, soykırım suçunun faillerinin ortaya çıkartılması için' çalışması gerektiğini söyledi.

2 Kasım'da çıkartılan bir Kanun Hükmünde Kararname'yi bir kanunla baypass etmek için Meclis'e getirilmesini eleştiren Kaplan "Bu milletin iradesi ile dalga geçmek, ti geçmektir. Milletin iradesini aşağılamaktır. Milletin iradesini görmemektir" dedi.

İnsanlığa karşı suçun Türk yasalarına göre de suç olduğunu söyleyen Kaplan, savaş suçu işleyenlerin El Beşir gibi uluslararası yargı önünde cezalandırılacağını savundu.

HELİKOPTERLER AKP'NİN MALI MI?

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na helikopter verilmemesi ile ilgili "Kılıçdaroğlu'na helikopter verseydik Bahçeli, Demirtaş'a da vermek zorunda kalırdık" yönündeki sözlerini eleştirdi. Kaplan, "O helikopterler AKP turizmin midir? AKP'nin şirketi midir, malınız mıdır, varlığınız mıdır? Bunun parası hazineden çıkmıyor, vatandaştan çıkmıyor, yani devletin olanakları, devletin mal varlığı sizin babanızın malı mıdır? Sizin ayrıcılığınız, özelliğiniz ne" diye sordu.

Kaplan 35 gencin toprağa verildiği Roboski'de gençlerin yattığı mezarlıkta dikilecek soykırım anıtı üzerinde bu dönemin iktidarının insanlık suçunun destanının yazılacağını söyledi.

"RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER"

Kaplan'ın sözlerinin ardından MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır konuştu. Son günlerde yaşanan hadiselerin Meclis'i gerdiğini belirten Şandır, "Öyle zor zamanlar vardır ki bu zor zamanların acısıyla hepimiz ayağa kalkar en gür sesle bağırıp çağırırsak bu topluma ülkeye haksızlık yapmış oluruz. Sebebi bir an önce araştırılıp gerçeklerin ortaya çıkartılmasını talep ettiğimiz bu son hadisenin üzerine siyaset bina ederek ülkeye ve millete zarar vermenin kimseye faydası yoktur. Israrla MHP olarak böyle zor zamanlarda sağduyulu olup sorumluluk anlayışı ile hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.

Bu ülkenin birliğinin ortak payda olduğunu ve bunu yaralayacak, bozacak hiçbir girişimin haklı olmayacağını belirten Şandır, "Özellikle bir takım acıları kullanarak devleti ve milleti suçlamak kimsenin haddi değildir, hakkı değildir. Devlet olmazsa burada bulunamazsınız" dedi. Şandır'ın sözlerine BDP'li Kaplan yerinden tepki gösterdi. Kaplan'a "Rüzgar eken fırtına biçer" diye seslenen Şandır şunları söyledi:

"Sen ne söylendiğini anlayamayacak kadar öfke dolu, karşınızdakini dinlemeyen, söylediklerinizle de Türkiye'ye zarar veren yapı içindesiniz. Bu milleti ülkeyi soykırım yapmakla suçlayan Ermeniler Fransızlardır. Siz kalkıp bu milletin kürsüsünden bu milleti soykırım yapmakla suçluyorsunuz. Böyle bir şeyin kime katkısı var. Herkes sağduyulu olmalı, sorumluluk içinde hareket etmeli. Bu ülkenin bölündüğünü söyleyerek burada siyaset yapılmaz. Eğer maksadınız bu ülkeyi bölmek değilse, bölündüğünü ifade ederek hiçbir soruna çözüm üretemezsiniz."