BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.440,98
HABER /  POLİTİKA

MHP alevilerle flört ediyor

MHP, Alevileri "en öz Türkler" olarak lanse ediyor. Tunceli'den bile Alevi aday çıkardı. İşte dikkat çeken yakınlaşma...

Abone ol

MHP, bir zamanlar arası iyi olmayan Alevileri yanına çekmek için adımlar atıyor. Tunceli'den bile aday çıkartan parti, Alevileri "en öz Türkler" olarak lanse ediyor. Sağ partilere gidenler "yol düşkünü" olmakla suçlansa da, bu yakınlaşmayı destekleyenlerin sayısı az değil..

Peki Aleviler MHP'ye nasıl yakınlaştı? Araştırmacı Ensar Yılmaz'ın altını çizdiği önemli bir nokta var: "Aleviler, 1980 öncesi kendilerine yakın gördükleri Kürt kimliğiyle aralarına mesafe koymaya başladılar. Türk kimliğini yeniden sahiplenme dönemine girdi."

AB'nin Alevilere azınlık statüsü verilmesi yönündeki telkinleri Alevilerin önemli bir kısmını kızdırdı. Yükselen milliyetçilikten Aleviler de nasiplerini aldı ve Alevi köylerine gelen şehit cenazeleri tüm toplumu etkiledi, MHP'ye ilgiyi artırdı.

TÜRKEŞ'İN KORUMALARI ALEVİYDİ

Alevi toplumu aslında tarihsel olarak sağ partilere ve MHP'ye çok da uzak değil. 1970'li yıllarda Balıkesir yöresinin Türkmen aşiretlerinden Çepniler, MHP'ye kitle olarak oy verdiler.

Ülkücü araştırmacı Abdülkadir Sezgin'in iddialarına göre, Alparslan Türkeş'in yakın korumaları Alevi'ydi. 1970'lerde Ülkücü hareketin önemli liderlerinden Namık Kemal Zeybek, Alevi olmamasına rağmen Alevi inancına göre yaşadığını söylüyordu.

MHP'ye verilen oy yadırganmıyor

1966-80 yılları arasında siyasal hayatımızın ilk Alevi partisi olarak yer alan (Türkiye) Birlik Partisi'nin Genel Başkanı Mustafa Timisi, MHP'ye giden oyları sosyolojinin kuralları ve tarihin akışı içinde normal buluyor: "MHP'ye gidenleri eleştirmiyorum, yadırgamıyorum. Bu doğal bir gelişme. Aleviler ne Arabın Emevi İslam anlayışını kabul etmişlerdir, ne de Farsın molla düzenine itibar etmişlerdir. Kendi Orta Asya kültürüyle İslamı birleştirmişlerdir"

Aforoz isteyenler de var

Alevilerin bir kısmı ise milliyetçi sağa oy verilmesini ihanet olarak yorumluyor. Pir Sultan Abdal Derneği eski başkanlarından Ali Balkız, sağ partilere gidenlerin yol düşkünü (aforoz) ilan edilmesi gerektiğini söylerken, derneğin şimdiki başkanı Kazım Genç ise bu Alevileri "katilleriyle el ele olmakla" suçluyor.

Sol Alevi derneklerin ortak görüşü MHP ve diğer sağ partilerden aday olan Alevilerin rant peşinde kişiler olduğu yönünde. MHP'nin Alevi kökenli en genç kadın adayı Aysun Palalı (30) ise bu görüşlerin kökünün dışarda olduğunu belirterek, "Alevilerin oyları hiçbir derneğin, vakfın veya partinin tekelinde değil" diyor.

Önde gelen Alevi dernekleri MHP'den aday Alevileri amansızca eleştirse de önümüzdeki seçimlerde Alevilerden MHP'ye geçmiş seçimlere göre çok daha fazla oy gideceği kesin. Türkiye ve dünya değişirken, Aleviler ve MHP de değişiyor.


(Kaynak:Sabah)