BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP Adana seçimlerine karşı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Adana'da seçim önerisini MHP soğuk karşıladı.

Abone ol

CHP lideri Baykal, yolsuzluk iddiaları üzerine açığa alınan Adana Belediye Başkanı Durak'ın yerine yeni bir yerel seçim yapılmasını önerdi. Ancak bu talep MHP'de karşılık bulmadı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Çobanoğlu, "Durak, yargı kararıyla geri dönerse Ada-na'nın iki başkanı mı olacak?" derken, Recai Yıldırım önerinin hukukî temeli olmadığını, ama seçimden korkmadıklarını kaydetti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından gözler başkan vekilliği sürecine çevrildi. Dün Durak'ın yerine geçecek ismi belirlemek amacıyla toplanan Belediye Meclisi, başkan vekili seçimini 7 Nisan'a erteledi. CHP lideri Deniz Baykal ise belediye başkanlığı koltuğunun doldurulması için Adana'da yeni bir yerel seçim yapılmasını önerdi. Baykal, "Bunu gerçekleştirmek için belediye meclis üyeliğini boşaltmak gerekiyorsa biz CHP olarak buna hazırız." dedi. Ancak bu talep, MHP'de karşılık bulmadı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, "Aytaç Durak, yargı kararıyla geri dönerse o zaman ne olacak? Adana'nın iki başkanı mı olacak?" ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Meclisi Birinci Başkan Vekili Mustafa Tuncel de Adana'da seçimlerin yenilenmesinin ancak Durak'ın istifasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

Durak'ın yerine seçilecek başkan vekilliği için Büyükşehir Belediye Meclisi, Mustafa Tuncel'in yönetiminde dün toplandı. Ancak toplantıya AK Parti Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın adaylığı damgasını vurdu. CHP ve MHP sözcüleri, Çelikcan'ın aday olamayacağını öne sürdü. Meselenin aydınlığa kavuşması için İçişleri Bakanlığı'na yazı yazacağını dile getiren Tuncel, bu nedenle başkan vekilliği seçimini bir hafta erteledi.
Baykal ise Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınan Durak'ın yerine seçim yapılması gerektiğini belirten Baykal, başkanlık koltuğunun vekalet yoluyla doldurulması halinde, Adana'nın 4 yıl boyunca vekaletle yönetilmesinin gerekeceğini savundu. Baykal, "Adana'da belediye başkanlığı seçimine gidilmelidir. Çıkış yolu aday dayatma şeklinde olmamalıdır. Bunu gerçekleştirmek için belediye meclis üyeliğini boşaltmak gerekiyorsa biz CHP olarak buna hazırız." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: SEÇİME VARIZ, ANCAK BÖYLE BİR SEÇİM YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Ancak MHP bu talebe mesafeli. Çobanoğlu yargı sürecinin beklenmesi gerektiğini belirtirken, MHP'nin bir diğer genel başkan yardımcısı Recai Yıldırım da şu ifadeleri kullandı: "Bunun hukuki bir zemini yok. Bir şeye dayanmadan laf kalabalığı olduğu kanaatindeyim. Eğer olursa da seçimden korkmayız." Cer Modern Sanatlar Merkezi'nin açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan ise konu hakkında "Hodri meydan. Seçime her zaman varız. Ancak, bildiğim kadarıyla böyle bir seçim yapılması mümkün değil." değerlendirmesini yaptı. 34 üyeli Meclis'te AK Partili 13, CHP'li 10,