BIST 10.046
DOLAR 32,54
EURO 34,76
ALTIN 2.400,50
HABER /  GÜNCEL

Mezarını öyle bir yere yaptırdı ki...

"Bastığın yeri toprak diyerek geçmeyip" tanımak lazım... Bakın ayak altındaki bu mezarda kim yatıyor ve neden çiğneniyor.

Abone ol

Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli döneminde dergahta görev yapıyordu. Dergahın Kahveci Baba'sıydı... Mezarının ayak altına yapılmasını istedi ve isteğine uyuldu. Onu çiğnemeden geçmek mümkün değil.

Bu ilginç isteğin nedeni ise çarpıcı... Kahveci Babanın, ''Kahve döverken çıkardığım sesle herkesi rahatsız ettim, öldükten sonrada mezarıma basarak beni rahatsız etsinler'' diyerek, mezarının ayak altına yapılmasını istediği rivayet ediliyor.


Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Külliyesi içindeki ikinci avluda, suyunun kutsal ve şifalı olduğuna inanılan Aslanlı Çeşme önünde bir sütunun dibinde yer alan mezar, ilginç hikayesiyle dikkat çekiyor.

Müze yetkililerinden Taylan Sümer, her gün yüzlerce kişinin mezarına bastığı Kahveci Babanın, vasiyeti üzerine mezarının ayak altında olduğuna inanıldığını, kendisinin isteği üzerine buraya gömüldüğünü söyledi.

AYAKALTI OLMA İNANCI

Alevi Bektaşilik'te bu inanışın ''Turab Olma'' (Ayakaltı Olma) anlamına geldiğini ifade eden Sümer, şu bilgileri verdi:

''Hacı Bektaş Veli dergahı faal durumdayken, dergahta Kahveci Baba diye bir kişi yaşarmış. Kahveci olduğu için her gün dibekte kahve döver, bunu yaparken de çok ses çıkardığını, dergahtaki babaları, dervişleri rahatsız ettiğini düşünürmüş. Bundan dolayı ölmeden önce, 'Ben dergahta günlük kahve döverdim. Bunu yaparken çıkan sesle herkesi rahatsız ederdim. Onun için beni ayak altına bir yere gömün. Ben yaşarken nasıl onları rahatsız ettiysem, yaşayanlarda ben öldükten sonra mezarıma basıp beni rahatsız etsinler' diye vasiyette bulunmuş.''

Sümer, Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Külliyesi'nin ikinci avlusundaki Kahveci Babanın mezarını ziyaretçilerin çoğunluğunun fark edemeyip üzerine bastığını, fark edenlerin ise bir levha ile uyarı yapılmasını önerdiklerini kaydetti.

KAHVECİ BABANIN AYAK ALTINDAKİ
MEZAR YERİNİN FOTOĞRAFI DİĞER SAYFADA...

[PAGE]