BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

MEY İçkinin itirazı var!

İnternethaber'de yayınlanan bir habere MEY içki'nin itirazı var. Cevap haklarını kullandılar.

Abone ol

MEY İçki İnternethaber'de yayınlanan habere karşı cevap hakkını kullandı. Şirketten yapılan açıklama şöyle:

"05.08.2009 tarihinde  internet sitenizde yayınlanan haber de “1 milyar dolarlık vergi kaçağı…, rakıda tuhaf işler dönüyor,… vergi kaçakları göz ardı ediliyor .vs. .” şeklinde ifadeler ile ve Mey İçki aleyhine asılsız isnat ve suçlamalarda bulunulmuştur.

Ancak özellikle son dönemlerde belirli çevrelerce çok sık olarak basına servis edilen bu tür iftira dolu kasıtlı haberlerin gerçekliğinin araştırılmadan tarafınızdan yayınlanmış olması yayıncılık ilkeleri ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.  

Nitekim özellikle TMSF tarafından el konulan ve ihale ile satışa çıkarılan Burgaz Alkollü İçkiler A.Ş. Avukatları tarafından hiç bir tutar yanı olmayan asılsız suçlama ve isnatlarının gerçek olaylar gibi yayınlanmış olması hiçbir şekilde anlaşılamamaktadır. Özellikle bu haberin, Mey İçki tarafından Burgaz A.Ş. ihalesine girildiği gün ve ihale saatinden hemen önce yayınlanmış olması da son derece manidardır.  

Haberde bahsedilen ve Burgaz A.Ş. Avukatları tarafından Maliyeye ihbar edildiği belirtilen olayın iç yüzü şudur:  

İHBAR MEKTUBU ASILSIZDIR VERGİMİZİ KURUŞU KURUŞUNA ÖDÜYORUZ

Burgaz A.Ş. tarafından yapılan ihbarda, Mey İçki A.Ş. ‘ nin düşük ÖTV ödeyerek vergi kaybına neden olduğu iddia edilmektedir. Ancak kendi içinde çelişkilerle dolu ihbar mektubunun dikkatlice okunması halinde de rahatlıkla anlaşılacağı üzere, ihbarda yer alan iddianın gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Zira, herkesçe bilindiği üzere Sektörde, Bakanlar Kurulu kararlarınca belirlenen asgari ÖTV oranları uygulanmaktadır. Mey İçki A.Ş. de kurulduğu günden itibaren, Tekel döneminde olduğu gibi, mevzuata uygun olarak vergilerini kuruşu kuruşuna ödemiştir.  

Türk vergi mevzuatında transfer fiyatlaması ile ilgili düzenlemeler 2007 yılından itibaren OECD prensiplerine paralel hale getirilmiştir. Bu çerçevede Mey şirketleri arasındaki ticari ilişkinin kurallarını belirlemek üzere dünyanın önde gelen vergi danışmanlığı şirketlerinden birine bir çalışma yaptırılmıştır. Bu çalışma sonucunda OECD prensiplerine ve Türk vergi mevzuatına uyumlu, Mey şirketleri arasındaki ticari faaliyetlerin özelliklerini de dikkate alan bir yöntem belirlenmiş ve uygulamaya konulmuştur. Mey İçki A.Ş.,  2007 yılında toplam 905 milyon TL, 2008 yılında 825 milyon TL vergi ödenmiştir. 

İFTİRA KAMPANYASINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Mey İçki A.Ş. iyi yönetişim ilkeleriyle yönetilen ve yürürlükteki her türlü yasal düzenlemeye saygılı bir kuruluştur. Sektörde, vergisini aksatmadan mevzuata uygun olarak ödeyen Mey İçki hakkında,  son dönemlerde usulsüz işlemleri ile gündeme gelen ve TMSF tarafından satışına karar verilen  Burgaz A.Ş.  ve temsilcileri tarafından yürütülen iftira kampanyalarına karşı da sessiz kalınmayacağı açıktır. Mey İçki bu tür karalama, iftira ve suç isnatları ile Şirketin ticari itibarına zarar vermeyi amaçlayanlar hakkında yasal işlemleri başlatmış olup, açıkça suç teşkil eden bu tür itham ve isnatların yayınlanmaya devam edilmesi halinde, söz konusu yayın organları hakkında yasal platformda mücadelenin sürdürüleceği de açıktır.