BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.526,27
HABER /  SAĞLIK

Mevsimsel değişikliklere dikkat

Doktor Hamit Kassap, vatandaşların mevsimsel değişikliklere dikkat etmesi gerektiği söyledi.

Abone ol

Aile hekimi Dr. Hamit Kassap, son zamanlarda hastaların hapşırma, boğaz ve baş ağrısı şikayetlerinin arttığını belirtti. Depresif bir ruh haline bürünenlerin sayısında da artış gözlediklerini aktaran Kassap, "Kışın bitip yerini ilkbahara bıraktığı şu günlerde aslında bu şikayetler normal çünkü mevsimsel değişiklikler sağlığımızı etkiliyor. Mevsim değişiklikleri ve özellikle soğuk hava astım atağının başlamasına yol açabilir. Bu dönemde üst solunum yolu enfeksiyonlarına sık rastlanır. Yeterli vitamin ve mineral alımı ile bunu engelleyebilirsiniz. Mevsimsel değişiklikler sinüziti, migreni veya baş ağrılarını tetikler. Mevsimsel değişiklikler, soğuk hava gibi nedenlerin iltihaplı bağırsak sendromunu tetiklediği öngörülebilir. Halk arasında bahar yorgunluğu olarak bilinen halsizlik, kırgınlık ve isteksizliği tetikler. Alerjik reaksiyonlara neden olur. Önlem olarak ıslak saçla dışarı çıkılmaması, rüzgara karşı yürümemek, tozlu ortamlarda bulunmamak, insülini hızlı yükselten yiyeceklerden uzak durmak, bol lif, vitamin, mineral içeren taze meyve/sebze tüketmek sayılabilir. Bol su içmeye de özellikle dikkat etmek gerekir" dedi.

BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

Bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin bakterilere karşı direnç oluşumuna neden olduğunu ifade eden Kassap "Bu durumda daha sonraki enfeksiyonlar da kullanılacak ilaca karşı duyarlılık azalır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu viral enfeksiyonlardır. O nedenle bu tür enfeksiyonlarda hemen antibiyotik kullanmak doğru değildir. Hekime danışmadan ilaç kullanılmamalıdır" diye konuştu.

"İLKBAHARDA DEPRESYONLAR ARTABİLİR"

İlkbaharın depresyon belirtilerinin artmasına da etki ettiğini vurgulayan Kassap, "Bir işe başlamada isteksizlik, enerji azlığı, umutsuzluk, yorgunluk hislerinde artışlar gözleniyor. Sosyal ortamlardan uzaklaşma başlayabiliyor. Bu da hareketsiz bir yaşama doğru yönelme ile birlikte eklem ağrılarında artışa, kan dolaşımında yavaşlamaya ve dolayısıyla baş ağrılarına neden olmakta. İştahta değişimler de mide sorunlarına yol açabilmektedir. Aynı zamanda uykuda da bozulmalar baş gösterir. Su alımının azlığı, psikolojik değişimler ve doğa ile birlikte değişen kimyamız bahar yorgunluğunun en önemli sebeplerindendir. Fiziksel aktivite azlığı, yetersiz vitamin mineral ve en önemlisi yetersiz sıvı alımı vücut direncinde önemli bir azalma yaratır. Bahar ile yaşanan alerjik reaksiyonlar ve bunların sebep olduğu semptomlar da yorgun hissetmemizde yeri olan diğer sebeplerdendir. Yazın fazla su kaybıyla beraber sıvı alımına ihtiyaç duyulur fakat geçiş döneminde havaların serinlemesiyle sıvı tüketiminin azalması metabolizmayı yavaşlatır ve yorgunluğa sebep olur" şeklinde konuştu.