BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,62
HABER /  GÜNCEL

Mevlanaya muhteşem anma

Mevlana'nın 800. doğum yıl dönümü nedeniyle Konya'da tören düzenlendi.

Abone ol

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bugün Afganistan'ın sınırları içinde kalan Belh şehrinde doğarak, çocukluk yıllarından itibaren Ön Asya coğrafyasını tanıyan ve bu ülkede yaşayan Celaladdin Rumi, Anadolu'muzun ulu doruklarından birisidir" dedi.

Bu müstesna insanın adına UNESCO'nun "Mevlana Yılı" ilan etmesi dolayısıyla etkinlikler yapıldığını ifade eden Günay, "Bir insan için, bir fani için doğumundan 800 yıl sonra dünyanın her tarafında çoğalan bir coşkuyla dostluk, sevgi ve saygıyla anılmak ne büyük bir bahtiyarlıktır. Bu göz kamaştıran bilgi hanesinin merkezinde, sevgiye adanmış bir ömür, bilgi, öğrenme ve öğretme ceddi ve insanlığın en muhtaç olduğu duygu hoşgörü yatıyor. Bu başarını temelinde aşk yatıyor. Bugün Afganistan'ın sınırları içinde kalan Belh şehrinde doğarak, çocukluk yıllarından itibaren Ön Asya coğrafyasını tanıyan ve bu ülkede yaşayan Celaladdin Rumi, Anadolu'muzun ulu doruklarından birisidir"

Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ise Mevlana'nın asırlardır Allah, peygamber, insanlık sevgisini, özetle yaradan ve yaratılana sevgisini anlattığını ifade ederek, "Eserlerinde kendiyle barışık, huzurlu, Allah'ın kendisine verdiği maddi ve manevi güzelliklerin farkında olan, O'na şükreden, zorluklar karşısında nasıl düşünüp hareket edeceğini bilen, hoşgörülü, sevgi dolu bir insan olabilmenin yollarını öğretmektedir" diye konuştu.

KUTLAMALAR

Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajları okundu.

Törende, Kenan Işık ve bir grup çocuk, tiyatro oyunu şeklinde Mevlana'nın hayatından kesitleri diyaloglar halinde sundu. Kenan Işık, Mevlana'dan hikayeler de anlattı.

Orhan Şallıel yönetimindeki senfoni orkestrasının, Mevlana Yılı için bestelenen eserlerini sunduğu törende, MFÖ grubu ve Ahmet Özhan birer konser verdi.

Programa, 12 yabancı ülkenin Ankara büyükelçileri katıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de töreni izleyenler arasında yer aldı.

Öte yandan, törene gösterilen yoğun ilgi nedeniyle Bakan Günay içeriye güçlükle girebildi. Yaşanan izdiham nedeniyle Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf da VIP kapısından giremeyince, burada bir süre bekledikten sonra polislerin eşliğinde bir başka kapıdan içeriye alındı.