BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Metal işçilerinin maaş isyanı

ERDEMİR ve İSDEMİR'de maaş isyanı. Türk Metal, her iki işletmede çalışan işçilerin maaşlarında yüzde 35 indirim yapılacağını açıkladı.

Abone ol

Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şubesi Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) ve İskenderun Demir Çelik İşletmeleri'nde (İSDEMİR) çalışanların ücretlerinde yüzde 35 düşüş olacağını bildirdi.

Yusuf Ziya Odabaş, sendika salonunun penceresinden, bina dışında bekleyen işçilere hitaben yaptığı konuşmada, şirketlerin üst düzey yöneticilerini de kapsayan uygulamanın 31 Ağustos 2010'a dek süreceğini, söz konusu tarihten itibaren ise mevcut ücretlerin alınmasına başlanacağını söyledi.

Sendikalarının genel merkez yöneticilerinin bugün İstanbul'da Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ve OYAK Holding yöneticileriyle görüşmelerde bulunduklarını belirten Odabaş, şunları kaydetti:

''Aldığım bilgilere göre, çalışanların saat ücretlerinde yüzde 35 oranında düşüş olacak. Ancak işten çıkarma söz konusu olmayacak. Ancak herhangi yüz kızartıcı suç işleyenlerin haricinde işten çıkarmaların olmaması için de anlaşmaya varıldı.

Sadece 16 ay süreyle işten ayrılan arkadaşlarımıza çocuklarının işe alınması şeklinde takas sistemi uygulanacak. Eylül 2010 itibarıyla da çalışanlar yeniden eski maaşlarını almaya başlayacaklar.''

İşçilerin ''icralık olan arkadaşlarımız ne olacak?'' sorusunu Odabaş, ''Kararın alındığı tarihten itibaren ekonomik sıkıntıya girerek icralık olan üyelerimize sahip çıkacağız'' diye yanıtladı.

Bu arada yaklaşık 700 işçi, sendika aleyhine sloganlar attı. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis, işçilerin sendika binasına girişlerine izin vermiyor.