BIST 10.619
DOLAR 32,25
EURO 35,02
ALTIN 2.489,38
HABER /  DÜNYA

Mesud Barzani resti çekti

Mesud Barzani'nin, Bağdat'ta yapılması halinde ulusal konferansa katılmayacağı bildirildi.

Abone ol

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, Bağdat'ta yapılması halinde ulusal konferansa katılmayacağı bildirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlık Divani Başkanı Fuad Hüseyin, yaptığı açıklamada, Irak'taki siyasi krizin aşılması için siyasi tarafları toplayacak ulusal konferansın Bağdat'ta düzenlenmesi halinde Mesud Barzani'nin katılmayacağını belirtti.

Barzani'nin, Bağdat'ta düzenlenebilecek bir konferansa neden katılmayacağını açıklamayan Hüseyin, "Bütün tarafların anlaşması halinde konferansın Kürt bölgesinde yapılması için hazırız. Siyasi tarafların konferansın yapılması ve başarılı olması için görüşmelerinin başarılı geçmesini temenni ediyoruz" dedi.

Eski Başbakan Eyad Allavi'nin başkanlığındaki El Irakiye Bloku, Başbakan Nuri Maliki'nin devleti yönetim biçiminden duyulan rahatsızlıktan dolayı Meclis içindeki üyeliklerini 17 Aralık'ta askıya almasıyla siyasi kriz patlak vermişti.

Bu olaydan bir gün sonra Maliki'nin Milli Meclisten, El Irakiye'nin kurmaylarından olan Salih Mutlak'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesi ve Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin Cumhurbaşkanı yardımcısı ve El Irakiye kurmaylarından Tarık El Haşimi hakkında 19 Aralık'ta tutuklama ve seferden menetme kararı vermesi krizin büyümesine yol açmıştı.

Bu arada, yaklaşık bir aydan beri ülkenin kuzeyindeki Süleymaniye şehrinde bulunan ve Haşimi krizinden sonra Bağdat'a gelişini erteleyen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, krizin aşılması için daha önce ortaya attığı "ulusal konferans" fikrini hayata geçirmek için siyasi taraflarla görüşmelerde bulunmak üzere dün Bağdat'a geri döndü.