BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu fezlekesi rahatsız edici

CHP Lideri Kılıçdaroğlu hakkındaki fezlekeyi yorumlayan Adalet Bakanı Ergin, bakın neler söyledi?

Abone ol

CHP Lideri Kılıçdaroğlu hakkındaki fezlekeyi yorumlayan Adalet Bakanı Ergin, "Eleştiriyle hakaret ve iftirayı birbirine karıştırmamak lazım. Kılıçdaroğlu yargıya dönük sistematik bir saldırı içerisinde. Fezlekenin düzenlenmesi bizi memnun etmedi" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki fezleke siyasetin gündemine oturdu.

NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kılıçdaroğlu hakkındaki fezlekeyle ilgili ilk kez konuştu.

Ergin şunları söyledi: "Siyasilerin özgür platformda eleştiri yapabilmeleri gerekiyor. Ancak eleştiriyle hakaret ve iftirayı birbirine karıştırmamak lazım. Kılıçdaroğlu yargıya dönük sistematik bir saldırı içerisinde. Silivri'de cezaevi ziyaretinden sonra 9 Kasım'da konuşma yaptı. Bu soruşturmada savcılar ve hakimlerle ilgili hakaret içeren sözler sarfetti. Eleştiri başka, hakaret başka. Yıllardan beri CHP grup toplantılarında yargıya eleştiri yapıldı ama hiçbiriyle ilgili işlem yapılmadı. Bu söylemdeki üsluba bakınız. Hakimler, savcılar siyaselerle polemik yapabilecek konumda değiller. Savcı bununla ilgili işlem yapmazsa görevini yapmamış olur. Siyaset kurumuna karşı cevap verme imkanı olmayan savcıların bu şekilde haftada birkaç kez aşağılanmasına ve iftiralara muhatap olmasına sistemin dayanması mümkün değil.

'HERKES KONUMUNU BİLECEK'

Herkes konumunu bilecek ve ona göre davranacak. Anamuhalefet partisi lideri olmak her lafı söyleme hakkı vermez size. TCK 125'e göre yapması gereken bir işlemdir. Yapmadığı takdirde sorumlu duruma düşer. Bu maddelerdeki fiili oluşturan eylem ortaya çıktıysa, savcılar bunun için var. Fezlekenin düzenlenmesi bizi memnun etmedi. Böyle bir konuma gelmesi beni de rahatsız eden bir sonuçtur. Bu tür fezlekeler sadece Kılıçdaroğlu'na gelmiyor. Birçok siyasetçiye fezlekeler düzenlendi. Siyaset kurumu kendi başbakanına ve bakanına fezleke düzenlenmesi için mi talimat veriyor. Arınç'la ilgili fezleke de geldi 10 gün önce. Hakareti içeren bir maddeden dolayı. Savcılar görevini yapıyor. Görevini yapan savcılara karşı bu ithamları yapma hakkını nereden buluyor. Başkalarına uygulanan yasalar Kılıçdaroğlu kim ki ona uygulanmayacak? Böyle bir ayrıcalık mı talep ediliyor. Kılıçdaroğlu'yla ilgili birçok dokunulmazlık fezlekesi var. Ucuz kahramanlık, bir şov edasında resital yapıyor."

'HERKES AYNAYA BAKSIN'

Ergin, Kılıçdaroğlu'nun "Yargıyla AK Parti iç içe geçmiş" sözlerine yönelik "Kılıçdaroğlu şöyle bir etrafına baksın. Yargı ve siyasetin iç içe geçtiği bir yer arıyorsa kendi grup başkanvekilinin deşifre olan beyanlarını incelesin. Herkes önce aynaya baksın" dedi.

'ADİL YARGILAMAYA TEŞEBBÜS KONUSUNDA BİR İLK'

Ergin, "Kılıçdaroğlu fezlekesi bir ilk mi" sorusuna "Kamu görevlisine hakaretle ilgili ilk değil. Adil yargılamaya teşebbüs konusunda bir ilktir. Eleştiriye evet ama hakaret-iftira konusuna gelince karşı tarafın korunması gereken bir mekanizma da var. Türkiye'de ifade özgürlüğünün önünde engeller olduğu söyleniyor. Kılıçdaroğlu kendi partisi içinde ifade özgürlüğü olmadığını söyleyenlere baksın" şeklinde yanıt verdi.

'FEZLEKENİN BİLİNDİĞİ İDDİASI CİDDİ DEĞİL'

'Fezlekenin önceden bilindiği' iddiasını yorumlayan Ergin, "Bunu önceden bilme şansımız yok. Medyaya düştükten sonra haberimiz oldu. Bu sabah bütün gazetelerde hangi sözler üzerine soruşturmanın yapıldığı yazılıyor. O iddiayı ciddi bulmuyorum" dedi.

'FEZLEKE HENÜZ BİZE ULAŞMADI'

Fezlekenin kendilerine ulaşmadığını belirten Ergin, "Şu ana kadar Meclis'e giden fezlekeler komisyonda bekliyor" diye konuştu.

'BAŞBUĞ'UN TUTUKLANMASINA ÜZÜLDÜM'

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili konuşan Ergin, "Benim de bakanlığım döneminde beraber mesai harcadık. İnsan olarak etkileniyorsunuz, üzülüyorsunuz. Ancak yürümekte olan yargılama süreci var. Bir an önce bu süreç seri şekilde sonuçlanır ve bir an önce açıklığa kavuşur" dedi.

Bahçeli'nin "Başbuğ teröristse Gül ve Erdoğan da suç ortağıdır" sözlerini değerlendiren Ergin, "Polemiğe yönelik, hukuki değeri olmayan bir tespittir" dedi.

'3 MİLYON DOSYADA, 36 BİN TUTUKLU VAR'

Yargıyı hızlandırma paketine ilişkin bilgi veren Ergin şunları kaydetti: "Bizim Türkiye'de yargılamaların hızlandırılmasına ilişkin gayretimiz var. Bu çalışmanın meyveleri ortaya çıkmaya başladı. Yargıtay'a gelen dosyalar 2-3 aya karara bağlanacak. Yargıyı hızlandırma paketimiz içinde birçok düzenleme var. Önemli neticeler almaya başladık. 3 milyon dosya işlem görüyor. Tutuklu sayısı 36 bin. Ceza evlerindeki yüzde 28.4'ü tutuklu. Her ceza davasında insanlar cezaevine dolduruluyor değil. 2005'ten 2009'a kadar uzun tutukluluktan dolayı şikayet yoktu. Niçin şimdi oldu? Spesifik dosyalardan kaynaklı. Bu sıkıntıları aşabilmek için gayret gösteriliyor. Temel kural tutuksuz yargılama esastır. Tabloya bakınca tutuksuz yargılamanın esas olduğunu görürsünüz."

'YENİ PAKET MECLİS'E GELİYOR'

Erdoğan'ın "Tutuksuz yargılama isabetli yol" açıklamasını değerlendiren Ergin, "Ben de aynı şeyleri söylüyorum. Şu anda yapılan çalışma içinde bir takım ifadeler olabilir. Bu hafta sonuna yetişirse yargıyı hızlandırma paketini parlamentoya sevk edebiliriz. Yetişmezse haftaya göndereceğiz" dedi.

'BANKA SOYANLA GAZETECİ AYNI LİSTEYE KONMAMALI'

Cezaevindeki gazetecilerle ilgili yorum yapan Ergin, "Banka soyanla aynı listeye gazeteciyi koyarsanız ona haksızlık yapıyorsunuz. İfade özgürlüğünün önünde engeller olduğu yönünde eleştiriler var. Bununla ilgili çalışma var. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkan eylem planı çerçevesinde hazırlığımız var" şeklinde konuştu.