BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.419,21
HABER /  GÜNCEL

Mesele Kobani değil Türkiye mi? Neler oluyor?

Kobani aslında bahana asıl hedef Türkiye... Öyle mi? YPG ve IŞİD truva atı deniliyor ve büyük oyun Türkiye için oynanıyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada şöyle diyordu; "Şimdi ne diyorlar, “hala anlamadın mı mesele Kobani değil…” Kobani üzerinden sokağa çıkanların, sokakları yakanların bir hesabı var. Merak etmeyin bizim de var. Dertleri Kobani değil Kobani üzerinden başka hesaplar yapıyorlar."

Erdoğan bu sözüyle ne demek istedi?
Kobani üzerinden Ortadoğu'nun haritası yeniden mi çizilmek isteniyor? Türkiye yeni harita çiziminde denklem dışı mı bırakılacak?

Yeni Şafak Gazetesi yazarı İbrahim Karagül'e göre 'herşey Türkiye'nin bölgede güçlü bir aktör olmak istemesiyle' başladı. Mesele de Kobani değil yeni haritayı çizen güçlerin Türkiye'yi devre dışı bırakma arzusu.

YÜZ YILLIK HESAPLAŞMA

Karagül'ün analizine göre YPG ve IŞİD bu yeni oyunda birer truva atı görevi görüyor. İşte analizden bir bölüm;

"Birinci Dünya Savaşı'nın yüzüncü yıl dönümünde bölgenin yeniden dizayn edildiğini, dünya savaşının mimarlarının bugün de bölgeyi biçimlendirmeye çalıştığını, eskiyen rejimlerin yerine yeni bir statüko oluşturmayı planladığını, bunu yaparken de bölgesel güçleri denklemin dışına itme çabası içinde olduğunu, buna direnenlere karşı acımasız bir yıpratma ve tüketme savaşı yürüttüğünü, Türkiye'nin son birkaç yılda yaşadığı bütün krizlerin bu amaca yönelik olduğunu biliyoruz. Yıllardır bu bölgede olan her şeyi 'yüz yıllık hesaplaşma'ya bağlamamızın sebebi de zaten bu.

IŞİD VE PYD TRUVA ATI

Kobani üzerinden Türkiye'nin elini kolunu bağlama, hareket edemez hale getirme senaryoları uygulanırken IŞİD ve PYD gibi iki Truva Atı üzerinden bir gelecek tasarımı, yeni sınırlar ve güçler denklemi hesabı yapılıyor.

Açık söyleyeyim bu oyunun iki kurbanı var; Türkiye ve Kürtler. Aslında bölgenin geleceğini biçimlendirebilecek iki kesim, Kürt milliyetçiliği alabildiğine istismar edilerek boşa çıkarılıyor. Çözüm Süreci'nin içeriden ve dışarıdan hedef alınmasının tek sebebi de geleceğe yönelik bu güç birliğini şimdiden dinamitlemektir.

TÜRKİYE'YE DİZ ÇÖKTÜRMEK İSTİYORLAR

Bir büyük ülke hesabınız varsa karşınızda neredeyse yedi düveli bulursunuz. Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale'de bulduğunuz gibi. Türkiye'nin tam da 1. Dünya Savaşı'nın yüzüncü yılında, yüz yıllık vesayete son verme ve ayağa kalkma mücadelesine tanık oluyor dünya. Biliyorlar ki, Türkiye ayağa kalkarsa coğrafya ayağa kalkacak. Bu yüzden yeniden diz çöktürmeye, hizaya sokmaya, yönetilebilir alana çekmeye, başını kaldırıp sınırlarının ötesine bakmasını önlemeye çalışıyorlar.

YENİ SYKES-PİCOT VE YENİ SINIRLAR...

(...) Yeni sınırlar mı çiziliyor, Türkiye coğrafyanın yeniden biçimlendirilmesinin neresinde, bu sınırları kim çizecek, Sykes-Picot anlaşmaları tarihe mi karıştı, Türkiye bunun neresinde... Merak ettikleri şeyler aslında bunlar..

KOBANİ NEYİ GÖSTERDİ?

Kobani'deki örgütler savaşının bize öğrettiği tek şey var: Buradan bile Türkiye karşıtı bir operasyon sahnelenebiliyor. Bu sefer Kürt milliyetçiliği üzerinden bir servis yapıldı. Bundan sonra da böyle olacak. Her fırsat bu şekilde istismar edilecek.

IŞİD de PYD de bölgesel güç mücadelesinin Truva atlarıdır. Ön cepheye sürüldüler ama arkada başka hesaplar yapılıyor. Harita taslakları, ülkelerin bölünmesi ya da birleştirilmesi gibi. Bütün hesapların çıktığı tek bir yol var: Türkiye'yi bu işlerin dışında tutmak.

pyg