BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Meşal, ateşkesin perde arkasını anlattı

Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal, İsrail ile varılan ateşkes anlaşmasının detaylarını anlattı.

Abone ol

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal, Mısır'daki ateşkes görüşmelerinde, İsraillilerin Türkiye'yi iki kanaldan aradığını söyledi.

"Son 8 günde yaşananlar, İsrail'in düşmanca saldırısı sonucu yaşandı'' diyen Meşal, ateşkese giden süreci anlattı:

TÜRKİYE VE MISIR'IN GÖSTERİĞİ ÇABALAR SONUÇ VERDİ

"Ateşkes görüşmeleri ilk günlerden itibaren başladı diyebilirim. Sert bir direnişle karşılaşan düşman, telaşa kapıldı" diyen Hamas'ın siyasi lideri Meşal: "Perde arkası bir bilgi olarak şunu ifade etmeliyim ki; İsrailliler ateşkes için Türkiye'yi iki kanaldan arayarak bu yönde çaba göstermesini istedi. Türkiye ve Mısır'ın gösterdiği çabalar sonuç verdi. Biz son saate kadar Türk yetkililerle iletişim halindeydik. Mısır, Türkiye ve Katar üçlüsü ateşkeste etkin oldu. Amerikalılar bunun tek çıkış yolu olduğunu gördüler. Aksi halde Netanyahu bu macerayı sürdürseydi kaybedecekti."

'ABD İLE TELEFON DİPLOMASİSİ ÖNEMLİYDİ'

Hamas'ın siyasi liderin Halid Meşal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'da ateşkese katkıda bulunmasını da şu sözlerle ifade etti: "Ateşkes görüşmeleri açısından geçen Cumartesi çok önemli bir gündü. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve önemli bir heyet Kahire'deydi. Katar Emiri ve Mısır yöneticileri Kahire'de buluştu. Gazze için gerçekleştirilen bu buluşma ümmetin dayanışmasının bir göstergesiydi. Sayın Başbakan Erdoğan Gazze'ye saldırıların durması için büyük bir çaba gösterdi. Özellikle ABD ile yapılan telefon diplomasisi önemliydi."

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türk hükümeti ve halkına teşekkür ederek, İsrail’i son saldırıda “yenilen taraf” olarak niteledi.

Cansuyu Derneği heyetinin de aralarında olduğu Türk heyetini kabulü sırasında Cihan Haber Ajansı’na konuşan Halid Meşal, “Türkiye son savaş başta olmak üzere her zaman yanımızda oldu. İslam ümmetinin birliğinin en büyük göstergesi oldu. Bize destek olan Türkiye halkına teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

İsrail’e karşı zafer kazandıklarını ve bunu Mısır, Türkiye ve Katar gibi ülkelerin desteğiyle başardıklarını vurgulayan Meşal, “İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları’nın büyük komutanı Ahmed Caberi’yi şehit etti; ama kendisi yenildi, zelil oldu. Netanyahu hem savaşı hem de seçimleri kazanacağını düşünüyordu; ama savaşı kaybetti. Savaşı Allah’ın izni ile Filistin kazanmıştır.” dedi.

KİMİN KAZANDIĞINI NETANYAHU’NUN YÜZ İFADESİNDEN ANLAYABİLİRSİNİZ

Ateşkes anlaşmasına giden süreci de değerlendiren Meşal, şu ifadeleri kullandı: “İsrail bizi yenebileceğini zannetti, yenemeyince hastaneleri, evleri ve camileri bombalamaya başladı. Bizi yenemediler. Ellerinde tek ihtimal, kara harekatı kalmıştı. Ona da cesaret edemediler. Uluslararası alanda da destek bulamadı ve bunun üzerine bize ateşkesi teklif etti. Netanyahu eğer bir kara harekatına girişseydi siyaseti hayatının biteceğini fark etti ve bu nedenle bizim şartlarımızı kabul etmek zorunda kaldı.”

Ateşkes sürecini de değerlendiren Meşal şöyle devam etti: “Dünya eski dünya değil. Şartlar değişti. Mısır da eski Mısır değil. Uluslar arası arenada da Netanyahu istediği desteği bulamadı. Aslında Netanyahu ve Liberman’ın ateşkesi açıklayan basın toplantılarına bakmanız yeterli. Netanyahu’nun yüz ifadesi ağlıyor gibiydi, kimin kazanıp kimin kaybettiğini çok iyi açıklıyordu.”

Cansuyu Derneği yetkilileri, görüşmede Halid Meşal’e Filistin halkına bu zamana kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacakları insani yardımlarla ilgili bilgi verdi. Meşal de Türkiye‘ye ve Cansuyu Derneği’ne çok teşekkür ettiğini söyledi.