BIST 10.152
DOLAR 32,22
EURO 35,04
ALTIN 2.459,57
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mersin'de rekortmenler gizlendi!

Mersin'in 2009 yılı vergilendirme döneminde, rekortmenler listesinin başında ki isim başta olmak üzere çok sayıda mükellef ismini sakladı.

Abone ol

Mersin'in 'Gelir Vergisi Rekortmenleri' kendini gizledi. 2009 yılı vergilendirme dönemine göre 'rekortmenler listesi'nde ilk sırada yer alan firmayla birlikte toplam 35 rekortmen, isminin ve hatta faaliyet gösterdikleri sektörün açıklanmasını istemedi.

Mersin Vergi Dairesi Başkan Vekili Serdar Aksoy, 2009 yılında beyan edilen vergi oranlarının yanı sıra tahakkuk eden vergilerde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, söz konusu dönemde ilk 100'e giren rekortmenleri ve faaliyet gösterdikleri alanları da açıkladı. Ancak listede ilk sırada kimin yer alındığıysa mükellefin talebi doğrultusunda 'gizli' tutulurken, yine 35 mükellefte çeşitli nedenlerden dolayı isminin ve faaliyet alanının açıklanmasını istemediği kaydedildi. 2009 yılında beyanname sayısında artış yaşanırken, beyan edilen matahınsa bir önceki 2008 yılına göre yüzde 12.1 oranında artarak 426 milyon 358 bin 206 TL'ye ulaştığını kaydeden Aksoy, bunun yanında tahakkuk eden vergilerin de yüzde 13.3'lük artışla 93 milyon 712 bin 897 TL olarak kayıtlara işlendiğini söyledi.

Mersin'deki kayıtdışılığın boyutlara dikkate alındığında gerçekleşen tahakkuk ve tahsilat artışlarının daha üst seviyede olması gerektiğini belirten Aksoy, elde edilen sonuçların aynı zamanda da kayıtdışılığın önlenmesi ve verginin tabana yayılması bakımından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Serdar Aksoy, "Gelir Vergisi oranlarında yapılan indirimlere rağmen bu sonuçların alınması kayıtdışılıkla mücadelede önemli bir başarı elde edildiği ve son 2 yıldır yapılan çalışmaların olumlu neticeler alındığını da ortaya koyduğu gibi gelecekte yapılacak olan çalışmalara da ışık tutacaktır" dedi.

Özellikle gayrimenkul gelirleri başta olmak üzere Gelir Vergisi mükelleflerinin, eksik beyanda bulunmuş olması veya beyanda bulunması gerekirken hiç beyanda bulunmamış olması durumunda ceza kesilmeksizin pişmanlıkla beyanname vermelerin mümkün olduğunu hatırlatan Aksoy, kayıtdışı ekonominin önlenmesi noktasında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Son 2 yıllık süreçte kayıtdışılığı önemli ölçüde kavrayabilecek teknolojik altyapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı bilgisini de veren Aksoy, vergi oranlarında da önemli indirimler yapıldığını, tüm bunlara bağlı olarak da mükelleflerin vergiden kaçınma veya vergi kaçırma gerekçelerinin de ortadan kaldırıldığının altını çizdi.

2009 yılı vergilendirme dönemi yıllık Gelir Vergisi rekortmenlerini de açıklayan Aksoy, listede ilk sırada yer alan kişinin isminin ve faaliyet gösterdiği alanın açıklanmasını istemediğini belirterek, ikinci sıradaysa 1 milyon 690 bin 231 TL'lik vergi beyanında bulunan ve bunun 585 bin 606 TL'si tahakkuk edilen Zeki Baydarman oldu. Kuru yemiş ve çerez perakende satışı gerçekleştiren Baydarman'ı takip eden ve üçüncü sırada yer alan kişinin ismi ve faaliyet alanıysa yine gizli tutuldu. Karayoluyla şehirler arası taşımacılık işi yapan Ahmet Süha Kansu, beyan etmiş olduğu 808 bin 273 TL'lik vergiyle listeye dördüncü sırada girerken, onu avukat Murat Alan 753 bin 802 TL'lik vergiyle takip etti.