BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mersin'de yangının yaraları sarılıyor

Mersin'in Gülnar ilçesinde 2008 yılında meydana gelen ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan orman yangınının izleri siliniyor.

Abone ol

Mersin'in Gülnar ilçesinde 2008 yılında meydana gelen ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan orman yangınının izleri siliniyor. Yangının etkili olduğu 5 bin hektarlık alanda rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirilirken, bölgeye 3 milyon fidan dikildiği, 750 milyon adet kızılçam tohumunun da toprakla buluşturulduğu bildirildi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Gülnar Kaymakamı Özgür Körükçü, Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, Çevre ve Orman İl Müdür Vekili Zübeyir Güvel ile birlikte bölgeye giderek çalışma yapılan sahalarda incelemelerde bulundu. Vali Aksoy, yanan sahaların tekrar ağaçlandırılması ve buralara dayanıklı türlerin dikilmesi kapsamında hayata geçirilen 'Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanların Tahsisi Projesi (YARDOP)' kapsamında yürütülen çalışmaları yerinde denetledi. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Aksoy, yaklaşık 2 yıl önce meydana gelen orman yangınında 5 bin hektarlık alanın zarar gördüğünü hatırlatarak bölgede yapılan çalışmalarla birlikte yanan alanların yeniden ağaçlandırıldığını ve dikilen fidanlarınsa belirli bir büyüklüğe ulaştığını anlattı.

Ağaçlandırma çalışmaları yapılırken özellikle yangına dayanıklı türlerin tercih edildiğinin altını çizen Aksoy, bu kapsamda da harnup, servi ve biberiye gibi türlerin bölgede yer almasına özen gösterildiğini vurguladı. Hüseyin Aksoy, "Özellikle bazı meyve veren ağaç türlerini buraya dikerek, köyde yaşayan insanlarımızın bundan gelir elde etmelerini de amaçladık. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum" dedi. Orman alanlarının amaç dışında kullanılmasına asla müsaade etmedikleri gibi bundan sonra da etmeyeceklerini kaydeden Aksoy, yanan ormanlık alanların yeniden orman haline dönüştürülmesinin 40-50 yıllık bir süreci kapsadığını, bu sebeple orman yangınlarıyla mücadelenin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Vali Aksoy, orman yangınlarıyla mücadelede sadece Orman Bölge Müdürlüğü'ne değil, kentte yaşayanlara görev ve sorumluluklar düştüğünü belirterek bu noktada da herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini savundu. Önümüzdeki günlerin orman yangınları açısından oldukça hassas geçeceği uyarısında da bulunan Aksoy, "Temennimiz, orman yangınlarının olmadığı bir yaz sezonu geçirebilmek" diye konuştu. Aksoy, Mersin'in 2008 ve 2009 yıllarında Türkiye genelinde ağaçlandırma çalışmaları içinde Türkiye birincisi olduğunu hatırlatarak, kentteki orman varlığınınsa yüzde 54'e ulaştığını sözlerine ekledi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ise 250 bin metreküplük milli servetin 2008 yılındaki yangınla birlikte kül olduğuna dikkat çekerek, yangının ardından bölgede yapılan çalışmalarla birlikte 3 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu, bunun yanında 750 milyon kızılçam tohumunun toprağa ekildiğini, bu fidanların da 350 bin adedinin yangına dayanıklı ve odun dışı ürün veren türlerden seçildiğini anlattı. Mustafa Gözükara, 2 milyon 650 bin adet kızılçam fidanının da şu anda belirli bir büyüklüğe ulaştığını dile getirdi.