BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

'Mermi ve yakıt bitene kadar bombalayın'

Ürdün, pilotlarını canlı canlı yakan IŞİD'e karşı operasyona başladı. Kral "Merminiz ve yakıtınız bitene kadar bombalayın" dedi

Abone ol

Ürdünlü pilotun diri diri yakılmasının ardından Ürdün Hava Kuvvetleri IŞİD mevzilerine ağır bombardımana başladı. Saldırıları başlatan Kral Abdullah, "Merminiz ve yakıtınız bitene kadar bombalayın" diye emir verdi.

Ürdün savaş uçakları, Musul Ninova'daki IŞİD mevzilerine ağır hava saldırısı başlattı. Ürdün Kralı Abdullah'ın bombardımanı bizzat başlattığı ifade edildi.

kral-abdullah.20150205100309.jpg 
 
ÜRDÜN KOALİSYONA DESTEĞİNİ ARTTIRACAK
 
IŞİD'in Ürdünlü pilotu yakarak öldürmesinin ardından Amman örgüte karşı ABD öncülüğünde kurulan koalisyona katılımını artırma kararı aldı. Ürdün Kralı "Acımasız bir savaş" başlatacaklarını duyurdu.
 
IŞİD’in Ürdünlü pilot Muaz Kasasbe’yi yakarak öldürmesi ülkede öfke ve tepki yarattı.
 
Kral 2. Abdullah, ABD ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü. Kral'ın başkanlığında yapılan yüksek seviyeli güvenlik toplantısında IŞİD'e karşı koalisyonun operasyonlarında daha fazla yer alma kararı alındı.
 
 
Ürdün resmi kanalına göre, Kral Abdullah kesinin IŞİD'e karşı 'acımasız bir savaş' başlatacağını duyurdu. Kral, "Onları kendi topraklarında vuracağız" dedi.
 
Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre, Ürdün yönetimi IŞİD’e karşı mücadelede tüm askeri seçenekleri masada tutma kararında. 
 
IŞİD’e karşı öfke
 
IŞİD’in Ürdünlü pilotu öldürmesinin ardından ülkenin çeşitli bölgelerinde örgütü protesto eden gösteriler düzenlendi.
 
Pilotun memleketi Kerak'ta, Kasasbe'nin ailesinin "acısını paylaşmak" için taziye çadırı kuruldu. Kasasbe'nin öldürülmesine tepki gösteren çok sayıda Ürdünlü de Dabuk bölgesindeki Keraklılar Derneği önünde toplandı.
 
Ülkedeki tüm camilerde Kasasbe için gıyabi cenaze namazı kılındı. Kiliseler de çanlarını Kasasbe için çaldı.

İYİ IŞİD MİLİTANI İDAM EDİLDİ

Ürdün yönetimi, pilot Kesasibe’yi infaz eden IŞİD’e misilleme olarak intihar bombacısı Sacide Rişavi’yle birlikte iki cihatçıyı idam etti. Kral Abdullah, IŞİD’e ağır karşılık vermeye hazırlanıyor.

Ürdün yönetimi, IŞİD militanlarının, pilot Muaz Safi el Kesasibe’yi infaz etmesinin ardından, ülkede tutuklu bulunan 2 cihatçıyı da idam etti. Bunlardan biri IŞİD’in Ürdünlü pilot karşılığında serbest bırakılmasını istediği kadın militan Sacide Rişavi, diğeri de eski El Kaide liderlerinden Ebu Musab el Zerkavi’nin yardımcılarından Ziyad Kerbuli.

MERMİNİZ BİTENE KADAR

ABD ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Kral Abdullah askerlerle IŞİD’e karşı atılacak adımları görüştü. Kral, ABD’de Cumhuriyetçi Parti temsilcilerine, IŞİD’e bugüne kadar görmediği türde karşılık verileceğini söyledi. Temsilciler Meclisi üyesi Duncan Hunter, Kral’ın Clint Eastwood’un ünlü filmi ‘Unforgiven’i (Affedilmeyen) örnek gösterdiğini belirterek “Kral çok kızgın. Tek problemin mermi ve yakıtlarının bitmesi olacağını söyledi” diye konuştu.

Oxford Mezunu Kral, ülkesine döner dönmez Genelkurmay Karargahı’na gitti. Hava Kuvvetleri’ne ‘Merminiz ve yakıtınız bitene kadar bombalayın’ emri verdi.