BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,72
ALTIN 2.434,36
HABER /  GÜNCEL

Merkez’e faiz eleştirisi

Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz tavrını tasvip etmediğini söyledi.<br/>Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türki...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz tavrını tasvip etmediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen ’7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na katıldı. Toplantıya; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda oda başkanı katıldı.
Şuranın açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda mücadelelerin hiç hız kesmeden daha güçlü devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türkiye’nin ekonomi politikalarında hiçbir sapmanın olmayacağının altını çizen Başbakan Erdoğan, 12 yılda gerçekleştirdikleri reformların ekonomiyi her türlü dalgalanmalara karşı çok korunaklı bir hale getirdiklerini ifade etti.

“12 YIL İÇERİSİNDE EKONOMİ DEFALARCA TEST EDİLDİ”
12 yıl içerisinde ekonominin defalarca test edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, ekonomiyi artık her türlü seçimlerden etkilenmediğini vurguladı. Seçim ekonomisi tesis etmediklerine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, “2007 Cumhurbaşkanlığı krizini yaşadık. 27 Nisan’ı yaşadık. Danıştay saldırısını, darbe girişimlerini, çete tehditlerini yaşadık. Ekonomi bütün badireleri başarıyla atlattı. Bölgemizde krizler yaşadık, yaşıyoruz. Ekonomi bunlara karşı dimdik ayakta duruyor. Tarihin en büyük küresel krizlerine karşıda ekonomimiz son derece başarılı bir performans sergiledi. Zemin artık çok sağlam. Yasal düzenlemelerle, reformlarla ekonomi artık çok güçlü bir zeminde ilerliyor” diye konuştu.

“VİTRİNE BİR SÜS EŞYASI VEYA VAZO YERLEŞTİRMİYORUZ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki gün sonra yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını anımsatarak, “Ekonomide bir sıkıntı var mı?” diye sordu.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki gün kalmasına rağmen ekonomide bir sıkıntının olmadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Yeni Başbakanın kim olacağı henüz belli değil. Buna rağmen ekonomide bir sıkıntı yok. Çünkü piyasalar bize güveniyor. Güçlü ekonomiye güveniyor. Elbette Cumhurbaşkanı seçilirsek ekonomide yakında takibimizde olacak konular arasında yerine alacaktır. 12 yıl içerisinde Türkiye’ye çok şey kazandırdık. Ama ekonomide elde ettiğimiz başarılar benim için çok önemli. ‘Oraya çıktığımda benim yolla, enerjiyle, şunla, bunla ilgim olmayacak’ diyenler var. Bunların işin başında Cumhurbaşkanlığı makamının ne olduğunu anlamadıklarını çok açık net ortaya koyuyor. Ya bir zahmet buyur da Anayasa’nın 104. maddesini aç bir oku. Orada Cumhurbaşkanın ne işlerden sorumlu olduğunu orada görürsün. Ne demek… Biz söylüyorum kusura bakmasınlar; Cumhurbaşkanlığı makamına kalkıp da vitrine bir süs eşyası veya vazo yerleştirmiyoruz. Biz artık burada işi yakın takibe alacak, bu ülkenin kalkınmasından tutun, birliği, bütünlüğüne, beraberliğini sağlayacak ve gerektiğinde Bakanlar Kurulu’na gelip başkanlık edecek. İstediği zaman Bakanlar Kurulu’nu toplantıya çağıracak ve bu ülkenin gidişini kontrolünde sürdürecek bir insandır Cumhurbaşkanı. Allah ömür verdiği sürece Türkiye’nin büyümesi, sofradaki ekmeğin büyümesi benim öncelikli meselem olacak” dedi.

“HAMD OLSUN O MANZARALAR ARTIK GERİDE KALDI, O BORÇLAR DA GERİDE KALDI”
Başbakan Erdoğan, kendisinin ardından gelecek Başbakanın ve ekibinin de meselesi olacağını bilinmesini istediğini söyledi. El ele vermek suretiyle seçilmiş hükümetle Türkiye’yi 2023’e çok daha farklı hazırlayacaklarına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’nin milli gelirini 12 yılda üç kattan fazla arttırdık. 230 milyar dolardan aldık 820 milyar doların üzerine çıkardık. Bundan sonra Cumhurbaşkanı ve hükümet olarak el ele vererek bu rakamı 2 trilyon dolara doğru yükselteceğiz. 2023 hedef bu… Kişi başına milli gelir 3 bin 500 dolardı şuanda 11 bin dolar. Bunu da inşallah 25 bin dolara doğru yükselteceğiz. İhracat 36 milyar dolardı. Şuanda 155-156 milyar dolara ulaştı. Buralara geldi. 2023 hedefimiz 500 milyar dolar. Uluslararası Para Fonu ile durumu sizlerde yakından takip ettiniz. İşte 23.5 milyar dolar borçla devraldık şuanda bizim IMF’ye borcumuz yok. Sıfırladık. Bitirdik ve şuanda IMF bizden borç istedi ‘5 milyar dolara size borç olarak verebiliriz’ dedik. Hamd olsun o manzaralar artık geride kaldı. O borçlar da geride kaldı. İşte milli bankamız Merkez Bankası. Merkez Bankası’nın kasasında biz geldiğimiz de 27.5 milyar dolar vardı. Şuanda 133 milyar dolar var. Enflasyon yüzde 30’daydı. Şuanda tek haneli rakamlara indi 9.3. Faiz yüzde 63’dü şuanda yüzde 9.1.”

“MERKEZ BANKASININ FAİZ TAVRINI TASVİP ETMİYORUM”
Merkez Bankası’na faiz indirimi ile ilgili yaptığı eleştirilerini yineleyen Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası’nın şuanda faizdeki tavrını tasvip etmediğini söyledi. Faizin daha da düşmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, “Faizin inmesi lazım. Türkiye’de yatırımların devamı için faizin inmesi lazım. Bunu bir defa bilelim. Şunu da çok açık net söylüyorum: faiz, enflasyonun en önemli nedenidir, sebebidir. Enflasyon, faiz arasındaki ilişki sebep netice ilişkisidir. Buna kimse başka nedenler uydurmasın. Onların tali nedenlerdir. Şuna kadar geldiğimiz noktada bakınız; faiz yükselmiştir, enflasyon yükselmiştir. Faiz düşmüştür, enflasyon düşmüştür. Yüzde 63 faiz 30 enflasyon. Düştükçe enflasyon düştü. Tek haneli rakamlara geldik. ABD’ye, Japonya’ya, İsrail’e ve Avrupa’nın değişik ülkelerine bak nerede enflasyon. Bakın o ülkede faiz düşüktür. Bunlar bir vaka. Bu ekonomiyi okumakta, yaşamakta bunların hepsini yaptık, bu tezgahlardan geçtik. Vaka budur. Bunu görmeye mecburuz. Eğer bunu göremiyorsak çok ciddi bir yanlışın içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

“YATIRIM DURDUĞU ANDA BİTERİZ”
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin yatırımlardan başka bir çıkış yolunun olmadığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Eğer biz bugüne kadar yatırımları devam ettirdiysek, dünyada herkes yatırımları durduğu dönemde biz devam ettirdiysek, özellikle alt yapı yatırımlarında hassasiyet gösterdiysek işte bunun nedeni Türkiye’yi sıçratalım, uçuralım budur… Hamd olsun bunun neticelerini de aldık. Bugün istihdamda eğer yüzde 9 gibi civardaysak yatırımlar devam ettiği için. Bu yatırımlar dursaydı bizim istihdam oranımız bugün aynen İspanya gibi batılı ülkeler gibi korkarım ki yüzde 20’lerin üzerinde olurdu ve bunu görmemiz lazım. Yatırım durduğu anda biteriz. Bunu gerek ulusal gerek uluslararası yatırımcıların Türkiye’de yer almasını çok çok önemsiyoruz. Bundan sonara da bu yatırımlarımız devam edecek. Halkbank esnafımıza yüzde 47 faiz ile kredi veriyordu. Şuanda esnafımıza uygulanan faiz oranı yüzde 4-5 aralığında. 12 yıl önce Halkbank’ın kredi bakiyesi sadece 154 milyon liraydı. Şuanda 10.5 milyar lira. Bakınız nereden nereye. Kredi kullananları sayısı da 12 yıl önce 63 bin iken şuanda 296 bine ulaşmış durumda. Dünkü Halkbank buydu bugünkü Halkbank bu. Ziraat Bankamız da aynı şekilde. Çiftçiye uygulanan faiz neydi yüzde 59’du. Şuanda biz bu faizi yüzde 0-8 aralığına çektik. 228 milyon kredi bakiyesi olan Ziraat Bankası’nı şuanda kredi bakiyesi 20 milyar lira. Bu bankamızın uluslararası bankalardaki değeri katlanarak arttı.”

“KAOS ORTAMINDA MİLLET KAYBEDERKEN ONLAR KAZANIYOR”
12 yıl boyunca çok çalıştıklarını, her zaman istişare içinde olduklarını sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin bu seviyelerden geri gitmesine razı olamayacaklarını kaydetti. Faiz lobisinin bugünkü Türkiye’den rahatsız olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Ben faiz düşürülmesi gerekir dedikçe bundan en çok rahatsız olan faiz lobisidir. En çok parayı, en çok vurgunu vuran dikkat eden finans sektörüdür. Reel sektör onlar gibi para kazanamıyor. Onlar ne yazık ki faiz lobisi olarak burada çok ciddi vurgun vuruyorlar. Kriz ortamlarında, kaos ortamlarında millet kaybederken onlar kazanıyor. Unutmayın pusuda bekleyenler var. Gezi olaylarının bir nedeni de bu kazanımları geriye götürmekti. 25-17 Aralık darbe girişimlerinin bir hedefi de işte bu seviyeleri geriye götürmekti. Yoksa Halkbank’a neden saldırsınlar. Bizim küresel projelerimize neden saldırsınlar? 3. havalimanı İstanbul’da yapılıyor adamlar bunu yapacak olan firmaların yöneticilerini tutuklayıp götürmek istiyorlar. Niye? O iş akabete uğrasın. Aynı şey Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle ilgi. Niye? Dursun akabete uğrasın. Burada vatan severlik olabilir mi? Burada vicdan olabilir mi? İşte bizim mücadelemiz bunlara karşı. İstediler ki o Türkiye eski Türkiye olsun. Faiz yükselsin, millet kaybetsin, faiz lobisi kazansın. Ama buna izin vermedik. İnşallah buna hiçbir zaman geçit vermeyeceğiz. Dik duracağız, sağlam duracağız, birbirimize inanacak ve birbirimize güveneceğiz. Bundan sonra da hep birlikte kazanacağız” diye konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ”
Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda da birlikteliğin, yol arkadaşlığın devam edeceğini belirterek, “Bugün belki Başbakan olarak son defa hitap ediyorum ama inşallah seçilmemiz halinde cumhurbaşkanı olarak da toplantılarda bir araya gelecek, daha çok istişareler yapacağız. Türkiye’yi yine birlikte büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından şura basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

“GEÇEN YIL 69. TOBB GENEL KURUMU ANASINA DİKİLEN AĞACI ZİYARET ETTİ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası öncesinde geldiği TOBB binasında geçen yıl diktiği ağacı unutmayarak yanına gitti. Başbakan Erdoğan, 31 Temmuz 2013 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni ziyareti sonrasında, 69. TOBB Genel Kurulu anısına dikilen ağacın durumuna baktı. Başbakan Erdoğan daha sonra toplantıya katıldı.
(İHA)