BIST 10.445
DOLAR 32,20
EURO 34,94
ALTIN 2.413,39
HABER /  EKONOMİ

Merkez faizleri yükseltti

Merkez Bankası doların önünü kesmek için bazı faiz oranlarını yeniden yükseltti.

Abone ol

Merkez Bankası, gecelik vade ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranları ile açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranını 2 puan yükseltti.

Buna göre, gecelik vadede Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,25 olarak sabit kalarak, borç verme faiz oranı yüzde 20,25'ten 22,25'e çıkarıldı. Geç likidite penceresi borçlanma faiz oranı yüzde 13,25 olarak sabit kalarak, borç verme faiz oranı yüzde 23,25'ten yüzde 25,25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19,25'ten yüzde 21,25'e yükseltildi.

Merkez Bankası'ndan yapılan ''Faiz Oranlarında Yapılan Teknik Değişikliğe İlişkin'' açıklamasında, Banka'nın 2006 yılında uygulayacağı likidite yönetimi stratejisinin 5 Aralık 2005 tarihli, ''Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ve 2006 Yılında Para ve Kur Politikası'' başlıklı basın duyurusuyla kamuoyuna açıklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, şöyle denildi: ''Söz konusu duyurunun 59. maddesinde Yeni Türk Lirası faizlerinin önemli ölçüde düştüğü dikkate alınarak gecelik vadedeki faizlerin potansiyel oynaklık aralığının azaltılması için bazı teknik değişiklikler gerçekleştirilmesinin gerekli görüldüğü, var olan fazla likidite koşullarında Merkez Bankası'nın gün içindeki borçlanma işlemleri için belirlediği faiz oranının gösterge faiz niteliği taşıdığı ve bu teknik faiz değişikliklerinin Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini dikkate alarak belirlediği bir faiz değişikliği anlamına gelmediği belirtilmiş, temel politika faiz oranları aralıklarının daraltıldığı açıklanmıştı.

Diğer yandan, aynı duyurunun 61. maddesinde piyasa koşullarındaki beklenmedik değişikliklere ve ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre likidite yönetimi stratejisinde ve faiz aralıklarında değişikliklere gidilebileceği belirtilmiştir.'' Açıklamada, bu çerçevede, likidite yönetiminde esnekliğin ve etkinliğin artırılması amacıyla Merkez Bankası borçlanma faiz oranları sabit kalmak üzere, borçlanma - borç verme faiz oranları aralıklarında teknik değişikliklere gidilmesine karar verildiği vurgulandı.