BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan yeni indirim sinyali

Faizleri düşüren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yeni indirim sinyali geldi. TCMB ile toplantı yapan ekonomistler, “Şubat enflasyonu yüksek çıksa bile indirim mesajı aldık” dedi.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) önceki gün politika faizinde 0.25 puanlık ve tüketici kredilerini direkt etkileyen politika faizi üst sınırında 0.50 puanlık indiriminin yankıları sürerken, sürpriz bir sinyali geldi.

Merkez Bankası, Şubat’ta yıllık tüketici fiyatları enflasyonunun Ocak ayındaki yüzde 7.24 seviyesinin üzerine çıkma ihtimaline rağmen, ekonomistlerle yaptığı toplantıda faiz indiriminin devam edebileceği mesajını verdi. Toplantıya katılan 5 ekonomist de Merkez Bankası yetkililerinin açıklamalarından faiz indirimlerinin süreceği mesajını aldıklarını söyledi.

Şeker Yatırım Ekonomisti Elif Gülay Girgin, “TCMB’nin faiz indirimlerine devam edecekleri mesajı alıyoruz. TCMB yetkilileri, küresel koşullar düşünüldüğünde eskisi kadar esnekliğe gerek olmadığını düşünüyorlar. Benim görüşüm Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) gelecek hamlelerle belirlenecek yeni küresel likidite koşulları TCMB’yi yeni döneme ayak uydurması için zorlayana kadar faiz indirimleri devam edecek” dedi.

Girgin, PPK’nın açıklama metninden, ‘Enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceği’ ifadesinin çıkmasının nedenini, “TCMB yetkilileri Şubat ayında yıllık TÜFE’de artış ihtimali görüyor” sözleriyle açıkladı.

TCMB, ekonomistler ile yaptığı toplantıya ilişkin yayınladığı sunumda da enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerektiğine de dikkat çekerken, “Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan k urul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür” söylemini yineledi. Sunumda enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceği belirtildi.

MERKEZ'DEN ZARARLI SİNYAL

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası’nın faizlerde gerçekleştirdiği son indirimin temelinin ekonomik gerekçelere dayanmadığını söyledi. Ökmen, “Bu indirimin ekonomik kesimlere zararlı sinyal gönderdiği gayet açık” dedi.

DOLAR 2.49’U GEÇTİ

FED Başkanı Janet Yellen’in ‘Faiz artışına zaman var’ açıklamalarıyla dün sabah saatlerinde 2.4589’a kadar gerileyen dolar/TL , Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik eleştirileri sonrasında 2.4911’e çıktı.