BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı

Analistlerin yüzde 83'ü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından bugün gerçekleştirilecek toplantıda haftalık repo faizini sabit tutacağını öngördü.

Abone ol

Foreks'in anketine göre, analistlerin %17'si haftalık repo faizinde 25-50 baz puan, %29'u borçlanma ve marjinal faiz oranında 50 baz puan, %30'u Piyasa Yapıcı bankalara sağlanan faiz oranında 50 baz puan, %31'i ise TCMB'nin haftalık repo faiz oranınnda 25-50 baz puan indirim bekliyor.

Ayrıca piyasa yapıcı bankalara sağlanan fonlama faizi ile Rezerv Opsiyonu Katsayısı (ROK) oranının da sabit bırakılacağı düşünülüyor.

Merkez Bankası'nın haftalık repo faizi yüzde 10.00, marjinal fonlama oranı yüzde 12.00, borçlanma oranı yüzde 8.00 seviyesinde bulunuyor. 3 aya kadar vadeli TL zorunlu karşılık oranı yüzde 11.5 ve YP zorunlu karşılık oranı ise yüzde 13 seviyesinde.

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Eren Can Ümit, faizlerde herhangi bir indirim beklemediklerini belirterek, TCMB’nin aynı Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi Haziran ayını işaret etmesini ve sözlü yönlendirme stratejisi izleyeceğini düşündüklerini vurguladı.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, 22 Mayıs'ta yapılacak olan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, TCMB’nin faizlere yönelik bir müdahalede bulunmasını beklemediklerini, bununla birlikte önümüzdeki toplantılarda 50-100 puan arası, kurda volatiliteye sebebiyet vermemek amacıyla kademeli olarak faiz indimi yapılacağı öngörüsünde bulunduklarını kaydetti.

Ankete, Türkiye Finans, ING Bank, HSBC Portföy, Finansbank, Halk Yatırım, Odeabank, Vakıfbank, Şekerbank, Erste, Gedik Yatırım, Ziraat Yatırım, Yatırım Finansman, İntegral Menkul ve Destek Menkul olmak üzere 14 kurum/banka katıldı.