BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası enflasyon raporunun yayınladı

Dün açıklanan mart ayın enflasyon rakamları beklenin üstünde geldi. Enflasyon raporunun yayımlayan Merkez Bankası gıda enflasyonun da sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa vurgu yaptı.

Abone ol

Türkiye İstatikstik Kurumu (TÜİK) dün meraklan beklenen mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Şubat ayında yüzde 0,16 olan enflasyon mart ayında aylık %1,03 arttı. Yıllık enflasyon ise %19,71 olarak belirlendi.

Merkez Bankası dün açıklanan enflasyonun ardından mart ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Merkez, enerji enflasyonunda döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki artışa, gıda enflasyonun da ise sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa dikkat çekti.

Merkez, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimindeki düşük seviyelerin korunduğunu yineledi

Merkez Bankası'nın raporunda özetle şu ifadeler yer aldı:
Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 1,03 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,04 puan yükselerek yüzde 19,71 olmuştur.

Çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlama devam etmiş, ana eğilimindeki düşük seviyeler korunmuştur. Bu dönemde hizmet yıllık enflasyonu yataya yakın bir seyir izlerken, temel mallar enflasyonundaki yavaşlama eğilimi alt gruplar geneline yayılarak sürmüştür.

Dolar ve gıda etkisi
Gıda yıllık enflasyonu taze meyve ve sebze fiyatlarındaki belirgin artışa bağlı olarak yükselmiştir. Enerji enflasyonundaki artışta ise döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmeler etkili olmuştur.

Petrol etkileyici oldu
Üretici fiyatlarına da değinen TCMB, "Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, fiyatların alt gruplar genelinde arttığı gözlenmiştir." derken "Enerji grubundaki artışta petrol ürünleri ve elektrik fiyatları belirleyici" olduğunu ve "ara malı grubundaki fiyat artışında demir-çelik, tekstil ve kablolama ürünleri; sermaye mallarında ise metal yapı ürünleri, motorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarları ile makineler" tarafının öne çıktığını belirtti ve şu ifadeler kullanıldı:

Bu dönemde, dayanıksız tüketim malları fiyatları, ilaç, et ve meyve-sebze ürünleri; dayanıklı tüketim malları fiyatları ise mobilya grubu öncülüğünde yükselmiştir. Sonuç olarak, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir önceki aya kıyasla bir miktar artmıştır.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Mart ayında en çok zamlanan ürün çarliston biber oldu
Foto Galeri Mart ayında en çok zamlanan ürün çarliston biber oldu Galeriye Gözat