BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.436,44
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

'Seçim sonuçlarını tanıyın' diyen ABD'yi rezil eden fotoğraf

ABD'nin Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarına müdahale niteliğindeki açıklaması tepki çekti. İçişlerimize karışmayı alışkanlık haline getiren ABD'ye en güzel yanıt gazeteci CNN Türk yorumcusu Hakan Çelik'ten geldi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino, Türkiye'deki yerel seçimlerle ilgili değerlendirmesinde, “Özgür ve adil seçim demokrasinin önemli parçası. Buna meşru sonuçların kabul edilmesi de dahil” şeklindeki açıklaması tepki çekti. 

Seçimlere müdahale niteliğindeki bu sözlere kamuoyunu kızdırdı. Amerika'ya Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi. Her fırsatta Türkiye'nin içişlerine karışmayı huy edinen Amerika'nın densiz çıkışına, CNN Türk yorumcusu Hakan Çelik, 2000 yılındaki ABD'de yapılan tartışmalı başkanlık seçimlerinde çekilen bir fotoğrafla yanıt verdi.

"Sürekli hukukun üstünlüğünden bahseden ABD, neden Türkiye’de hukuk sürecinin tamamlanmasını beklemiyor?" diye soran Çelik, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Sandık görevlilerinin fotoğrafları hafızalarımda

"Yakın geçmişte, 2000 yılındaki ABD başkanlık seçiminde de kıran kırana bir durum ortaya çıkmıştı. Al Gore ve George Bush’tan hangisinin kazanacağı, Florida’da yeniden sayılan oylara bağlıydı. Ellerinde büyüteçle oyları tek tek inceleyen sandık görevlilerinin fotoğrafları hafızalarımda.  O zaman kalkıp birileri çıksa ve ABD seçimleri hakkında yorum yapsa Washington bunu nasıl karşılardı? "

Medya Al Gore'u başkan ilan etti

CBS, CNN, NBC, MSNBC ve ABC gibi dev kanallar, önce Florida'da Gore'un kazandığını ilan ettiler. Halbuki Florida'da daha sandıklar kapatılmamıştı bile. Gore ‘Başkan oldum’ diye tam sevinirken, bu haberler geri çekildi. Gece yarısından sonra, medya bu kez Eyalet'te Bush'un kazandığını ilan etti ve Teksas Valisi'nin ‘ABD Başkanı’ olduğunu duyurdu.

Florida tartışmaların merkezindeydi

Olay ilk kez Palm Beach'te patladı. Seçim pusulalarında Al Gore ile Reform Partisi'nin adayı Pat Buchanan'ın birbirine çok yakın durması nedeniyle binlerce seçmenin Gore yerine yanlışlıkla Buchanan'a oy verdiği anlaşıldı.

Yeniden sayım yapıldı

19 bin kadar geçersiz oy bulunduğu tespit edildi. Bazı oy pusulalarının delinmediği ve üzerinde sadece kabarıklık olduğu görüldü. Bunun üzerine yeniden sayım işlemi başladı.

Bazı yerler dört kez sayıldı

Florida'da oylar makineler tarafından en az üç kez, bazı yerlerde de dört kez sayıldı. Önce 327 farkla Bush kazanmış göründü. Ardından postayla gelen oylar da sayıldı ve Bush farkı 930'a çıkardı.

Al Gore elle sayım istedi

Ancak Al Gore elle sayım ve davalar sayesinde daha fazla oy çıkaracağını düşündü. Bu nedenle dört ayrı seçim bölgesinde elle sayım istedi.

Mahkemeye gittiler

Her iki taraf da mahkemeye gitti. Al Gore'un partisine yakın olduğu belirtilen Eyalet Yüksek Mahkemesi elle sayım işlemlerinin 26 Kasım günü tamamlanmasını istedi.

Büyükelçi Kılıç'tan ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısına yanıt

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino'nun Türkiye'deki yerel seçimler ile ilgili yorumlarına yanıt verdi 

Kılıç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Palladino'ya hitaben "İtiraz/tekrar sayımlar demokratik seçimlerin bir parçasıdır. Partilerin seçim sonuçlarına itiraz hakları vardır. Bu on yıllardır sadece Türkiye'de değil ABD dahil diğer demokrasilerde de söz konusu olmuştur. ABD'nin 2016 ve 2018 seçimlerindeki tekrar sayımlara bakın" ifadelerini kullandı.