BIST 10.162
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.405,81
HABER /  DÜNYA

Merkez Bankası Başkanına çıkıştı: Öngöremiyorsan yapma

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya tepki göstererek, "Sözlerini ço...

Abone ol

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya tepki göstererek, "Sözlerini çok dikkatli izliyoruz ve bir öngörü olarak alıyoruz. Ricamız, yapılacak tahminleri biraz gerçeğe uygun yapması veya öngöremiyorsa hiçbir tahmin yapmamasıdır" dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aralık ayı ihracat verilerinin açıklanması ve 2013 yılı ihracat değerlendirme toplantısı, UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu önderliğinde gerçekleştirildi. Otomotiv, tekstil ve gıda sektörleri baz alınarak 2013 yılındaki ihracat verilerinin masaya yatırıldığı toplantıda konuşma yapan Orhan Gençoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya sitemde bulunarak, “İhracatımızın büyük bir bölümünü oluşturan AB pazarında rekabetçiliğimizin artması adına Euro Bölgesi’ne yapılan ihracatta maliyetlerimizin kurtarılabilmesi ve karlılığının sürdürülebilmesi için döviz kurundaki ani dalgalanmanın önüne geçilmesi gerekmektedir. Paranın başındaki kişi, yani en üstteki kişi Merkez Bankası Başkanının dövizde tahminlerinin çok daha dikkatli yapmasını, gerek ithalatçıları gerek ihracatçıların hareketlerini kısıtlayıcı bu tahminlerden kaçınmasını rica ediyoruz. Bir Merkez Bankası Başkanının dolar kurunu birkaç kere telaffuz ederken çok kısa bir zamanda yüzde 10-15’lik bir sapması kabul edilir cinsten değildir. Tüm ihracatçılar bu verilerden yola çıkarak kendilerini ona göre hazırlamışlardır. Biz tabii ki Merkez Bankası Başkanının sözlerini çok dikkatli izliyoruz ve bir öngörü olarak alıyoruz. Bu da en doğal hakkımız ama ricamız, yapılacak tahminleri biraz gerçeğe uygun yapması veya öngöremiyorsa hiçbir tahmin yapmamasıdır. Bu nedenle bir sürü sanayicimiz çok büyük zararlarla ihracat dönüşlerini düşük kurdan tahsil etmektedir” ifadelerini kullandı.

"2007’DEN BU YANA BİR İLK"
Türkiye gündemindeki gelişmelerin ekonomiye yansımalarını değerlendiren Gençoğlu, “Yeni yılda piyasalar küresel ekonomide ABD Merkez Bankası’nın yeni para politikalarına, Türkiye’de ise yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre yön belirlenmeye çalışılacak gibi görünüyor. Sıcak bir gündemle tamamladığımız 2013 yılının son günlerinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle piyasaların hareketliliği de maalesef devam ediyor ancak bizler Türkiye ekonomisinin diğer gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinden olumsuz ayrışmasında parasal dengelerin bozulmasına rağmen iyimserliğimizi ve umudumuzu koruyoruz. Ülkemizin bu sorunların da üstesinden gelerek büyümesini sürdüreceğine yürekten inanıyoruz. 2013 yılı hem dünya hem de ülke ekonomisi adına çetin geçen zorlu bir yıl oldu. Dünya ekonomisinde büyümenin yüzde 2.8 olacağı öngörülse de küresel büyüme ne yazık ki bu düşüş öngörüsünün de gerisinde kaldı ancak yılın son çeyreğinde gelişmiş ülkelerden belirgin toparlanma ve büyüme sinyalleri geldi. Bunun sonucunda dünya ekonomisi 2013 yılını yavaş ve kademeli toparlanmayla bitirdi. 2007 yılından beri ilk defa bütün gelişmiş ülkelerde büyüme bekleniyor. Çin verilerine göre 2014 yılında dünya ekonomisinde yüzde 3, dünya ticaretinde yüzde 4 büyüme bekleniyor” dedi.
Öte yandan, Uludağ İhracatçı Birlikleri, 2014 yılı ihracat hedefini 23.9 milyar dolar olarak açıkladı.
(İHA)