BIST 10.268
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.410,65
HABER /  GÜNCEL

Merkel'in müttefikleri Bavyera'da zafer kazandı

Almanya'da gelecek hafta yapılacak genel seçimler öncesi önemli bir gösterge olarak kabul edilen Bavyera eyaletindeki seçimlerde Başbakan Angela Merkel'in yakın müttefikleri zafer ilan etti.

Abone ol

Almanya'da gelecek hafta yapılacak genel seçimler öncesi önemli bir gösterge olarak kabul edilen Bavyera eyaletindeki seçimlerde Başbakan Angela Merkel'in yakın müttefikleri zafer ilan etti.

Sandık çıkışı anketlerine göre Hristiyan Sosyal birlik CSU, yüzde 49 oy kazanarak eyalet meclisindeki hâkim konumunu geri kazandı.

Ancak Merkel'in koalisyon hükümetindeki küçük ortak Hür Demokratlar'ın aldığı destek çökmüş gibi görünüyor.

BBC Berlin Muhabiri, bu sonuçlar gelecek haftaki genel seçimlerde de tekrarlanırsa, Merkel'in koalisyon hükümeti kurmak için yeni bir ortak bulmak zorunda kalacağını söylüyor.

CSU lideri ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, sonuçların açıklanmasından sonra taraftarlarına yaptığı konuşmada, partinin gösterdiği performansın 'büyük başarı' olduğunu belirtti.

Seehofer, 'CSU halkın partisidir ve Bavyera halkında derin kökleri vardır. Hir iki Bavyeralı'dan biri bize oy verdi. ' dedi.

Uzmanlar, bu sonuçlarla CSU liderinin Merkel'e verdiği 22 Eylül'deki genel seçimler öncesi iddialı bir hava yakalama sözünü tuttuğunu söylüyor.

Hür Demokratlar'a büyük darbe

Ancak Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar oylamada büyük bir darbe aldı.

Oyların sadece yüzde 3'ünü alabilen parti, eyalet meclisine girmek için gereken yüzde 5'lik barajı da geçemedi.

'Bu ağır bir yenilgi. Ama şimdi yola devam etmeliyiz. Bavyera farklı. Şimdi mesele tüm Almanya' diyen Hür Demokratlar'ın' lideri Philipp Roesler, sonuçların bir 'uyarı' olduğunu söyledi.

CSU Almanya'nın en müreffeh eyaleti olan Bavyera'yı 56 yıldır yönetiyor.

Parti, 'dizüstü bilgisayarlar ve lederhosen (Bavyera eyaletinin geleneksel giysisi) ' stratejisiyle, ileri teknoloji firmalarını ve yerel gelenekleri teşvik ediyor.

Bavyera yüzde 3,8 ile ülkenin en düşük işsizlik oranına sahip. Bu oran ülke genelinde yüzde 6,8'e çıkıyor.

Eyalet ayrıca, Audi ve BMW gibi dünyanın bazı en büyük otomotiv üreticilerine de ev sahipliği yapıyor.

CSU milletvekilleri, Angela Merkel'in merkez sağ hükümetinin neredeyse dörtte birini oluşturuyor.

Merkel'in genel seçimdeki en büyük rakibi Sosyal Demokratlar'ın lideri Peter Steinbrueck ise, Bavyera seçimlerinin o kadar da önemli olmadığını söyledi ve 'federal seçim sonuçları burada alınmıyor' dedi.