BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.422,31
HABER /  DÜNYA

Merkel Türkleri fişleyecek

Merkel hükümetinin hazırladığı yeni tasarıya göre ülkede yaşayan 1.7 milyon Türk’ün parmak izi alınacak...

Abone ol

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, ülkede yaşayan, AB ya da İsviçre vatandaşı olmayan yabancıların parmak izlerinin, bir veri bankasında toplanması için girişim başlattı. Der Spiegel dergisine göre, Başbakan Angela Merkel’in talimatıyla harekete geçen İçişleri Bakanlığının hazırladığı yasa tasarısı bakanlıklar arasında görüşüldü. Uygulama göçmen statüsünde olan ve Alman pasaportu taşımayan 1.7 milyon Türk’ü de kapsıyor.

Uygulama kapsamında Alman istihbaratı BND dahil 40 farklı kamu kuruluşunun veri tabanları tek çatı altında toplanacak. Veri tabanında parmak izinin yanısıra adres, sabıka kaydı ve elektronik posta adresleri dosyalanacak. Alman yetkililer, 2008’den itibaren kimliklerin de değişeceğini ifade ederek, “Küresel terör ve çağın getirdiği güvenlik endişeleri nedeniyle parmak izi uygulamasına geçiliyor” dedi.

İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin bu girişimin sadece vize sisteminde yapılan reformların bir parçası olduğunu ifade etti. Schaeuble iktidar ortağı Sosyal Demokrat Partinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle girişime sıcak bakmadığını söyledi. Uygulama hayata geçince Alman elçiliklerinden vize alan yabancılardan da parmak izi alınacak.