BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,98
HABER /  DÜNYA

Merkel seçimi kazandı ama

Almanya'daki seçimlerin galibi Merkel oldu. CDU, son 20 yılın en yüksek oyunu aldı. Ancak Merkel'in koalisyon ortağı değişti.

Abone ol
Almanya genel seçiminde, geçici resmi sonuçlara göre, seçimlerin galibi yüzde 41,5 ile Başbakan Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti ve kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi oldu.

Parti genel merkezinde, partililer tarafından karşılanan Merkel, sorumluluklarının farkında olduğunu söyledi, sonucu ise "süper bir sonuç" sözleriyle nitelendirdi.

Almanya genel seçiminde geçici resmi sonuçlara göre, seçimi birinci tamamlayan Başbakan Merkel ve ortağı CSU, yeni hükümet için Meclis'te yeterli çoğunluğu elde edemedi.
 
ORTAĞI MECLİSE GİREMEDİ
 
Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5 barajına takıldı ve 1949'dan bu yana ilk defa meclise giremedi. Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ise oylarını az da olsa artırdı ancak ikincilikten kurtulamadı.

SDU İLE KOALİSYON MU KURACAK
 
Merkel'in resmi sonuçların netleşmesiyle tek başına hükümet kurma olasılığı bulunuyor. Bu gerçekleşmezse, Merkel’in sosyal demokratlarla koalisyona gitmesi bekleniyor.
 
Seçimlere katılımın 2009'dakine kıyasla arttığı seçmenlerin yüzde 73'ünün oy kullandığı kaydedildi.

10 ASILLI TÜRK ADAY MECLİS'E GİRDİ

Almanya’da yapılan genel seçimlerde ilk belirlemelere göre 10 Türk asıllı aday, Federal Meclis’e (Bundestag) girdi.

Hristiyan Demokrat Birlik Parti’den (CDU) Cemile Yusuf, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir ve Gülistan Yüksel, Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu, Sol Parti’den de Sevim Dağdelen ve Azize Tank 18. dönem Federal Meclis seçimlerinde milletvekili seçilen Türk asıllı adaylar oldu.

MERKEL: SÜPER BİR SONUÇ 

Merkel, seçimlerle ilgili ilk değerlendirmesini, başkent Berlin'de coşkuyla karşılandığı partisinin merkezinde yaptı.
 
Seçmenlerine teşekkür ederek, sorumluluk içinde ve dikkatli davranacaklarına söz veren Merkel, "Hepimiz sevinmeliyiz. Bu süper bir sonuç" ifadelerini kullandı.
 
Gelecek 4 yılın Almanya için başarılı geçeceğini kaydeden Merkel, seçimin kesin sonucunu bekleyeceklerini ve yarın parti kurullarında değerlendirme yapacaklarını söyledi.

kdujdl.jpg 

"İSTEDİĞİMİZİ ALAMADIK

 
Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabirel ise parti merkezinde başbakan adayı Peer Steinbrück ile basın toplantısı düzenledi.
 
Gabriel, seçim sonuçlarından dolayı CDU'yu ve Merkel'i tebrik ettiklerini belirtti. Oylarını artırdıklarına dikkati çeken Gabriel, buna karşın aldıkları oyun beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi.
 
Steinbrück da sonucu "İstediğimiz sonuca ulaşamadık" ifadesiyle değerlendirirken, CDU ile olası bir koalisyon hükümeti konusunda şimdilik bir spekülasyon yapmayacaklarını, buna (SPD'nin koşullarını dikkate almak kaydıyla) Başbakan Merkel'in karar vereceğini kaydetti.