BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Menderes ailesinden hükümete tepki

Menderes ve bakanların yargılandığı Yassıada'nın imara açılma kararına Menderes'in gelininden tepki.

Abone ol

Yassıada’nın hatıraları yaşatmak üzere Demokrasi Adası yapılması beklentisinde olduklarını belirten Ümran Menderes, adanın ranta açılacağına dair haberlerin hayal kırıklığına sebep olduğunu söyledi.

SEVİNMİŞTİK ANCAK HAYAL KIRIKLIĞI OLDU 

27 Mayıs askeri darbesi ile devrilen ve Yassıada yargılamaları sonunda idam edilen Başbakan Adnan Menderes’in gelini (Aydın Menderes’in eşi) Ümran Menderes, “Demokrasi Adası olacağına dair bilgimiz vardı. Ümitle bekliyorduk. Buruk da olsa iyi karşılamış, acı da olsa hatıranın yaşatılacak olmasına sevinmiştik. Şimdi turistik amaçlı yapılaşma olacağına dair haberler var. Tam olarak bilemiyoruz ne olacağını, ama hayal kırıklığı oldu. Demokrasi Adası olma hedefi dışındaki her adım üzücü olur. Bu sadece Demokrat Partililer ve Menderes ailesini üzmekle kalmaz, ülkemizin demokrasi tarihinde bedel ödemiş herkesi derinden yaralar. Böylesi amaç dışı kullanımın gerçekleşeceğine inanamıyorum, inanmak istemiyorum.” diye konuştu. Hukuk dışı yargılamaların yapıldığı Yassıada’nın Demokrasi Müzesi yapılması halinde ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılaşma olabileceğini kaydeden Menderes, eğlence ve turizm yapılaşmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Today's Zaman'a konuşan Ümran Menderes şu görüşleri dile getirdi: “Demokrasi Müzesi ile Yassıada’nın Demokrasi Adası yapılması halinde, bu adada hukuk adına yapılanlar yeni kuşaklara araştırmacılara sunulmuş olacaktı. Bu anlamda hem yurt içinden hem yurt dışından gelecek ziyaretçiler için kongre salonu, konaklama imkanları gibi temel ihtiyaçları karşılayacak yapılaşma da bir yere kadar hoş karşılanabilir. Ama eğlence ve turizme açılması kabul edilemez, demokrasiye inanan vicdanları rahatsız eder.”

KONU GEZİ PARKI GİBİ MANİPÜLE EDİLİYOR 

Konuyla ilgili soruları cevaplandıran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise Yassıada’nın demokrasi tarihindeki anlam ve yeri dışında kullanılacağına ihtimal vermediğini söyledi. Yassıada'yla ilgili kimsenin elinde net bilgi olmadığını kaydeden eski Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu, “Demokrasi Müzesi dışında bir yapılaşma olacağına ihtimal vermiyorum. Hele hele ranta açılması mümkün değil, çünkü Yassıada demokrasi tarihimizde farklı bir yere sahip ve ranta açılabilecek yer de değil. Konu biraz yeterli bilgi olmadan, Gezi Park’taki gibi manipülasyon üzerinden tartışılıyor diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Bu arada Todays Zaman, Yassıada’daki yapılaşmayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) gerçekleştireceği bilgisine ulaştı. Bilginin teyidi için görüştüğümüz TOBB yetkilileri, henüz netleşmiş bir durum olmadığını, TOBB olarak adım atmadıklarını bildirdi.


YASSIADA'YA NE YAPILIYOR?

27 Mayıs darbesinin ardından merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada’nın ‘demokrasi ve özgürlük’ adasına lüks otel kuruluyor.

yassiadaya-bakin-ne-yapiliyor.jpg