BIST 10.052
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.434,68
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurların siyasi partilere girme yasağı

Memurların siyasi partilere girme yasağı birçok memur tarafından merak edilen bir konudur. Peki memurların siyasi partilere girme yasağı nasıl sınırlandırılmıştır?

Abone ol

ların siyasi partilere girme yasağı birçok tarafından merak edilen bir konudur. Peki ların siyasi partilere girme yasağı nasıl sınırlandırılmıştır? İşte ların siyasi partilere girme yasağının tüm detayları...

ları, bir siyasi partiye üye olamazlar. Anayasa'nın 68. maddesinin son fıkrasında, siyasi partilere üye olamayacak ayrı ayrı sa­yılmıştır. Buna göre, hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organlarının mensupla­rı, kurum ve kuruluşlarının statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer , yüksek öğre­tim öncesi öğrenciler ve silahlı kuvvetler mensupları siyasi partilere üye ola­mazlar. 1982 Anayasası'nda 23.7.1995 tarihinde yapılan değişiklikle yükseköğretim elemanları ve öğrencilerinin siyasi partilere üye olmaları konusu, yasak kapsamından çıkarılarak kanuni düzenlemeye bırakılmıştır.

2.7.1997 tarihinde kabul edilen hu yasa ile de, öğretim elemanlarının siyasi partilere üye olabilmeleri temin edilmiştir. Buna göre, "yüksek öğretim kurumlarının öğretim elemanları siyasi partilere üye olabilirler; yüksek öğretim ku­rumlarındaki görevlerini aksatmamak ve bir ay içinde kurumlarına bildirmek kaydıyla siyasi partilerin merkez organlarıyla onlara bağlı araştırma ve danışma birimlerinde görev alabilirler. Şu kadar ki, bu durumdaki öğretim elemanları, Yüksek Öğretim Kurulu ve Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu üyesi, rektör, dekan, enstitü ve yüksek okul müdür ve bölüm başkanı olamazlar, onların yardımcılıklarına seçilemezler."