BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

HSYK yetkisini aştı

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ramazan Arıtürk, HSYK’nın İstanbul Emniyet Müdürü hakkında soruşturma yet...

Abone ol

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ramazan Arıtürk, HSYK’nın İstanbul Emniyet Müdürü hakkında soruşturma yetkisi olmadığına dikkat çekerek, “Yasal düzenlemeyi geniş anlayan HSYK’nın yetkisini aştığını düşünüyorum. Böyle bir göreve böyle bir yetkisinin olmadığını düşünüyorum” dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Arıtürk, HSYK’nın 17 Aralık operasyonunu yürüten savılar ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında soruşturma başlatmasını değerlendirdi.
Emniyetin iki şapkası bulunduğunu ifade eden Arıtürk, şunları kaydetti:
“Bir tanesi adliye kolluk, bir tanesi de önleyici kolluk olarak görmekteyiz. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapmış olduğu soruşturma Emniyet Müdürü hakkında aynı zamanda adli kolluğun başı olması sebebiyle buna bağlı olarak husul hukukumuzdaki hükümlere dayanarak bir soruşturma açtığı anlaşılmaktadır. Ancak bu konu teoride ciddi olarak tartışılmaktadır. Bir takım hocalar derki? Adli kolluğun başı adlandırdığımız kişi İllerdeki Emniyet Müdürleri değil, Emniyet Genel Müdürü olarak algılaması lazım. Ancak adli kolluğun asıl başı sorumlusu olan savcılardır. Bu anlamda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapmış olduğu işlemin farklı bir tercihe bağlı olduğunu düşünüyorum. Hukuki alt yapısının çok sağlam olduğunu düşünmüyorum. İl Emniyet Müdürü şayet görevini yapmamışsa Türk Ceza Kanunun 257 bağlamında görevini ihmal ve bunu kasten yapıyorsa görevini kötüye kullanma olarak değerlendirilmesi lazım. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından böyle bir değerlendirmenin yerine adli kolluğun başı olarak değerlendirmiş. Adli kolluğun başındaki kişiye yapılacak olacak işlemlerde hakimler ve savcılara yapılan işlemlerle eş değerde olması sebebiyle bundan dolayı soruşturma başlattığını anlamış bulunuyoruz.”

"SİCİL AMİRİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI"
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sicil amiri HSYK olmadığını ifade eden Arıtürk, “Emniyet Müdürü’nün sicil amiri İçişleri Bakanlığıdır. Bu anlamda Emniyet Müdürü hakkında yapılacak bir soruşturma varsa öncelikle görev yönünden soruşturma söz konusu burada. Bundan dolayı da İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılması lazım veya soruşturmaya izin vermesi gerekir. İçişleri Bakanlığı böyle bir irade söz konusu değil. Yasal düzenlemeyi geniş anlayan HSYK’nın yetkisini aştığını düşünüyorum. Böyle bir göreve böyle bir yetkisinin olmadığını düşünüyorum” diye açıkladı.
HSYK, kendiliğinden bireysel bir soruşturma bir muhakeme yapamayacağını söylene Arıtürk, “HSYK’nın yapacağı işlem en fazla burada yapacağı işlem ön soruşturma yapmak suretiyle dosyayı ilgili Cumhuriyet Savcılığa iletmesi gerekiyor. İlgili Cumhuriyet Savcısı tarafından bir suç unsuru varsa Emniyet Müdürü hakkında dava açılma suretiyle koruşturma yapılması lazım. Ancak burada hiyerarşik anlamda bir çatışmanın olduğu görülüyor. İçişleri Bakanlığının soruşturmaya izin vermezse, bu durumda yürütme ile yargı arasında bir çatışma çıkacağı görülüyor. Emniyet Müdürü hakkında HSYK’nın soruşturma açmasının çok yerinde olmadığını düşünüyorum” şeklinde açıkladı.
(İHA)