BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Meksika'da korkulu uyuşturucu karteline darbe

Meksika ordusu, 'Akrep Operasyonu' çerçevesinde Los Zetas kartelinin önde gelen liderlerinden birini tutukladıklarını açıkladı.

Abone ol

Meksika silahlı kuvvetleri ülkenin güçlü uyuşturucu karteli Los Zetas'ın üst düzey bir liderini tutukladıklarını söylüyor.

Yakalanan şüphelinin ismi açıklanmadı fakat ABD sınırındaki üç eyalette faaliyet gösterdiği ve kartelin patronu Heriberto Lazcano'nun en yakın adamlarından biri olduğu kaydedildi.

Tutuklama, Meksika ordusunun yürüttüğü 'Akrep Operasyonu' çerçevesinde gerçekleşti.

Son bir ay içerisinde Los Zetas kartelinin bir dizi üst düzey üyesi tutuklandı.

Los Zetas karteli yakın zaman içerisinde ABD hükümetinin İran'a yönelttiği suikast planı iddialarıyla da gündeme gelmişti.

ABD'li yetkililer İran'ı, Meksika'nın bir uyuşturucu şebekesine büyük paralar ödeyerek Washington'daki Suudi Arabistan büyükelçisini öldürtmeye çalışmakla suçluyor.

Yapılan açıklamalarda hangi Meksika kartelinden bahsedildiğinin ayrıntısına girilmedi. Fakat Amerikan medyasında yaygın biçimde yetkililerin Los Zetas'ı kastettiği bildirildi.

İddiayı reddeden İranlı yetkililer, ABD'nin Orta Doğu'daki sorunlarından dikkatleri başka yöne çekmek amacıyla ortaya ''çocukca ve amatörce'' iddialar attığını söylüyor.

Meksika'nın eski özel tim üyelerinin 90'lı yıllarda kurduğu Los Zetas, acımasızlığıyla ülkenin en çok korkulan uyuşturucu çetelerinden biri haline geldi.

2006 yılında uyuşturucu kartellerine karşı 50 bin askerin görevlendirildiği büyük bir askeri operasyona girişilmesinden bu yana, Meksika'da tırmanan şiddet 45 binin üzerinde can kaybına yol açtı.