BIST 10.471
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.443,52
HABER /  GÜNCEL

Af Örgütü'nden Libya'da işkence uyarısı

Uluslararası Af Örgütü, Kaddafi yanlılarının işkence uygulamalarına hedef olduğunu belirterek, Libya'nın yeni yönetimine insan hakları sicilinin lekelenme riskiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

Abone ol

Kaddafi yanlılarının yoğun işkence ve kötü muamele uygulamalarına hedef oldukları iddiaları yaygın

Uluslararası Af Örgütü - Amnetsty International, Libya'da geçici yönetime keyfi gözaltılarla yaygın işkence ve kötü muamele uygulamalarını önlemesi uyarısında bulundu.

Londra merkezli grup hazırladığı raporunda, son aylarda gözaltına alınan binlerce kişinin işkence ve kötü muameleye hedef olduklarına ilişkin kanıt saptadığını açıkladı.

Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi iddiaları araştıracağını duyurdu.

300 civarında kişiyle yapılan mülakatlar çerçevesinde hazırlanan raporda, özellikle Kaddafi yanlılarıyla paralı asker olduklarından şüphelenilen kişilerin işkence ve kötü muamele uygulamalarına hedef oldukları belirtiliyor.

Raporda, ''Bazı vakalarda itirafa zorlamak ya da cezalandırmak amacıyla işkence uygulandığına ilişkin açık kanıtlar tespit edildi'' deniyor.

Ayrıca Af Örgütü uzmanlarının bir gözaltı merkezinde işkence aletleri bulduğunu, bir başka cezaevinde de ağlama ve çığlık sesleri duyduklarını da aktardı.

Raporda anlatımlarına yer verilen iki farklı gözaltı merkezinden iki görevli itiraf etmelerini sağlamak amacıyla zanlıları dövdüklerini de itiraf ediyor.

Bir başka vakada da tecavüz ve Kaddafi'nin paralı askeri olduğu suçlamalarıyla karşı karşıya kalan 17 yaşındaki bir Çadlı'nın yediği ağır dayağın ardından ''itiraf etmeye'' karar verdiği de rapordaki anlatımlardan.

Çadlı zanlı, ''Sonunda duymak istediklerini söyledim, kadınlara tecavüz ettiğimi, Libyalıları öldürdüğümü anlattım'' dedi.

Uluslararası Af Örgütü uzmanlarından Hassiba Hadj Sahraoui, ''Libya'daki yetkililerin çok sayıda sorunla uğraştıklarının farkında olduklarını belirterek, ''Ama geçmişle bağlarınışimdi koparmazlarsa, yeni Libya'da tutuklulara ve gözaltındakilere bu şekilde davranılmasına hoşgörü gösterileceği mesajı veriyor olacaklar'' dedi.

Sahraoui, Libyalı yetkililere bu tür uygulamalar kökleşip yeni Libya'nın insan hakları sicilini kirletmeye başlamadan önce taahhütlerini yaşama geçirmeleri çağrısında bulundu.