BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Meksika seçimleri: Oylarını sopayla korudular

Türkiye'yle aynı gün sandık başına giden Meksika son yılların en fazla şiddete bulanan seçimlerinden birini yaşadı. İktidar sandalye kaybetmesine rağmen yine birinci parti.

Abone ol

Tixtla'da protestocular ve kayıp stajyer öğretmenlerin ebeveynleri seçim malzemelerini yaktı.

Genel ve yerel seçimler için Türkiye ile aynı gün sandık başına giden Meksika'da seçime damgasını vuran konu güvenlik oldu.

Seçimden önce bazı adaylar öldürüldü, yönetimi protesto etmek isteyenler oy pusulalarını yaktı, bazıları da buna karşı oylarını sopalarla korudu.

Ölümlerden bazıları ile ilgili olarak uyuşturucu kartelleri suçlandı.

Seçimden Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto'nun Kurumsal Devrim Partisi (PRI) ve müttefiklerinin birinci çıkması, ancak oy oranının azalması bekleniyor.

İlk tahminlere göre PRI oyların yaklaşık yüzde 30'unu alacak ve az da olsa kan kaybedecek.

Oylarını sopalarla koruyanlar da vardı.

Ulusal Seçim Enstitüsü Başkanı Lorenzo Cordova, PRI ile müttefiklerinin 500 sandalyeli alt mecliste 246 -263 sandalye kazanmasının beklendiğini söyledi.

Muhalefetteki muhafazakar Milli Hareket Partisi ise oyların yüzde 22'sini aldı.

Seçimlerin bir başka sonucu da yasaların değiştirilmesi sonucu ilk kez bir bağımsız adayın da eyalet valiliği kazanması oldu.

Jaime Rodriguez Calderon ilk bağımsız eyalet valisi olacak.

Pazar günkü oylama başlarken, hükümetin eğitim reformlarına karşı olan bir öğretmenler sendikası ülkenin güneyinde oyları yaktı ve siyasi parti bürolarına baskın düzenledi.

Geçen yıl polisin uyuşturucu çetelerine teslim edip öldürülmesine yol açtığı sanılan 43 kayıp stajyer öğretmenin kenti Tixtla'daki olayda başka seçim malzemeleri de yakıldı.

Buna karşılık kentte oy kullanılmasında ısrar eden bazı seçmenler, ellerinde sopalarla sandık başına gitti.

Guerrero eyaletinde ise muhafazakar bir partinin bürosuna molotof kokteylleri atıldı.

Guerrero gibi Oaxaca'da da on binlerce oy pusulası protestocular tarafından yakıldı. Eski bir belediye başkanı da oy verme merkezi dışında öldürüldü.