BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.398,96
HABER /  GÜNCEL

Mekkede Osmanlı kemeri

Mekke'nin su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan yaklaşık 450 yıllık su kemeri, işlevini yitirdiği için kaderine terk edilmiş.

Abone ol

Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mekke'nin su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan yaklaşık 450 yıllık su kemeri, işlevini yitirdiği için adeta kaderine terk edilmiş durumda.

Arafat'tan Müzdelife'ye giderken yolun sağ tarafındaki dağın eteğinde görünen su kemeri, Mekke'deki ecdat yadigarı eserlerden biri olarak bugün sadece Türklerin ziyaret ettiği tarihi bir yapı olarak zamana direnmeye çalışıyor.

Varlığından haberdar olan Türklerin Mekke'ye gelişlerinde ziyaret ettiği yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki su kemeri 20 yıl öncesine kadar işlevini yerine getirirken artık tarihi bir yapı olarak zamana direnmeye çalışıyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mekke'nin su ihtiyacını karşılamak üzere 1560'lı yıllarda inşa edilen ve Arafat'ta bulunan Ayn-ı Zübeyde suyunu Mekke'ye ulaştırarak şehri suya kavuşturan tarihi yapı, daha kısa yoldan su getirilmesi üzerine yaklaşık 20 yıldır kullanılmıyor.

Bugün Mekke'yi ziyaret eden birçok Türk'ün varlığından haberdar olmadığı tarihi yapı hakkında AA muhabirine bilgi veren Dr. Necati Öztürk, su kemerinin zamanında çok önemli bir işlevi bulunduğunu anlattı.

Uzun süredir Mekke'de yaşayan ve kentin tarihi üzerine araştırmaları bulunan, bugün özel bir kütüphanenin yöneticiliğini yapan Dr. Öztürk, diğer ecdat yadigarı eserler gibi su kemerinin de varlığının Osmanlı'nın Mekke'deki izleri açısından önemli olduğunu bildirdi.

Mekke'ye gelen Türklere fırsat buldukça bu tür yerleri gezdirdiklerini anlatan Dr. Öztürk, ''20 yıl öncesine kadar çalışan bu kemer artık kullanılmıyor. Yüzlerce yıllık bir eserin kaderine terk edilmiş olması ise ayrıca üzüntü verici'' dedi.